Pomáhat je normální

I během tzv. druhé vlny pandemie koronaviru v České republice se mnoho spotřebních družstev Skupiny COOP zapojilo do dobrovolných aktivit a pomoci potřebným. "Aktivity, které jednotlivá družstva dělají, jsou více regionální a jejich výsledek tak vidí lidé přímo v regionech, kde působí i spotřební družstva," říká Lukáš Němčík za Skupinu COOP.

Západočeské konzumní družstvo Sušice tak například dokončilo v současné době již třetí etapu dodávek ovoce, zeleniny, pitného režimu či některých sladkostí nemocnicím v Plzeňském kraji. Celkově bylo osloveno pět nemocnic, včetně oddělení ARO DIP Covid FN Plzeň. Zdravotníkům družstvo věnovalo například jablka, mandarinky, energetické nápoje, kávu či oplatky, včetně výrobků privátních značek COOP. Ve všech nemocnicích, které dary přijaly, vyslovili zdravotníci veliké díky, a jak dodává obchodní ředitel ZKD Sušice Radek Kurc: "Je to naše forma poděkování těm, co pomáhají."

Další družstva se zapojila do pomoci potřebným, a to zejména seniorům. Jednota, spotřební družstvo v Jindřichově Hradci, připravuje nákupy pro seniory, které následně rozváží Farní charita ve spolupráci se sociálním odborem MÚ Jindřichův Hradec. KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí, ve spolupráci s Oblastním spolkem Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí uspořádal Sbírku na pomoc seniorům v regionu. Společně se zákazníky se tak podařilo vybrat přes 36 tisíc korun, které šly na služby Oblastního spolku, jako jsou nákupy seniorům či doprava. Začátkem listopadu navíc startuje každoroční podpora neziskových organizací v regionu v rámci kampaně "Společně za úsměv". Zákazníci KONZUMU se tak opět mohou zapojit a přispět třicetikorunovou na podporu neziskových organizací v regionu. Více na www.konzumuo.cz/szu/. KONZUM, obchodní družstvo v Ústí nad Orlicí nezapomíná v této těžké situaci ani na své dodavatele v rámci projektu "JSME TU DOMA - POMÁHEJME REGIONU!" Řada z nich zásobovala svými výrobky a výpěstky školy, restaurace či podnikové jídelny a v současné chvíli čelí poklesu odběru. KONZUM se tak nyní snaží jejich zboží přinášet za nižší ceny a zákazníci koupí těchto produktů zároveň podporují konkrétního lokálního výrobce. V neposlední řadě jmenujme Jednotu, spotřební družstvo České Budějovice, která věnuje dárkový šek v hodnotě 100.000 Kč na podporu zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Peníze budou věnovány formou poukázek po 500,- Kč na nákup v prodejnách družstva.

Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) sdružuje 47 spotřebních družstev, která provozují dohromady téměř 2500 prodejen s celkovou prodejní plochou okolo 400.000 m2 a zaměstnávají přes 13.000 lidí. V roce 2019 vykázala česká a moravská spotřební družstva obrat v hodnotě přes 29 mld. Kč. Počet členů družstev je cca. 100.000. Historie družstev na území České republiky sahá do roku 1847 a jsou tak nejstarším prodejcem potravin.

Členská družstva vystupují pod společnou značkou COOP, která je tak největší sítí prodejen potravin v České republice. Více než 400 prodejen potravin je začleněno do maloobchodních řetězců COOP TUTY, COOP TIP, COOP TERNO a COOP DISKONT. Kromě obchodní činnosti provozuje Svaz českých a moravských družstev také osm středních odborných škol, manažerský institut nebo půjčovnu automobilů pod značkou Europcar a mobilního virtuálního operátora COOP Mobil.

Kontakt pro média:

Lukáš Němčík, e-mail: lukas.nemcik@coop.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Keywords ČR-potraviny-trh-nemocnice-charita-COOP

Region