Rozhovor s ženou vysvěcenou na kněze

Zdeněk Jančařík - Ty jsi kněz navěky

Rozhovor s Ludmilou Javorovou

Felix M. Davídek byl tajně vysvěcený katolický biskup a vůdčí osobnost skryté církve u nás, který vysvětil v 60. a 70. letech na kněze řadu mužů, a to celibátních i ženatých. V dramatické situaci nastupující normalizace se rozhodl vysvětit na kněze západního obřadu římskokatolické církve i Ludmilu Javorovou. V rozporu s oficiálním učením církve a přes značný odpor i v řadách biskupů a kněží skryté církve z okruhu Koinótés tak učinil v prosinci 1970. Ludmila Javorová nemohla kněžskou službu nikdy vykonávat zcela veřejně, ale dodnes vnímá kněžství jako své životní poslání. Knižní rozhovor s ní je nejen unikátním svědectvím o životě skryté církve, ale především rozpravou o kněžství, jeho spiritualitě, o postavení žen v církvi a o možném přínosu ženství do všeobecně mužského prostředí katolického kléru.

ISBN: 978-80-262-1666-7

Nakladatelství: Portál, s.r.o.

nakladatelstvi.portal.cz

Keywords ČR-literatura-církve-firmy-kultura-náboženství-OPRAVA-Portál