FUERGY a Slovenské elektrárne startují zelenou obnovu: Fotovoltaika s úložištěm k pronájmu

Solární panely na střeše textilního závodu FUERGY smart bateriový systém FUERGY smart bateriový systém

Zelená energie je od minulého týdne dostupnější. Smart bateriová úložiště FUERGY nabízí spolu s fotovoltaikou už i dodavatel energie Slovenské elektrárne - energetické služby "k pronájmu". Prvním zákazníkem v rámci konceptu "Energie jako služba" je textilní závod v Humenném.

Po úspěšném spuštění smart bateriového úložiště v Senci se slovenská přenosová soustava rozrostla o druhé FUERGY úložiště s kapacitou 432 kWh. Baterie ukládá rovněž energii ze solárních panelů s výkonem 499 kWp a dbá na to, aby veškerá vyrobená energie byla využita pouze pro vlastní spotřebu. Tak, jak to pro lokální zdroj definuje zákon. Řešení financovala dceřiná společnost největšího výrobce elektřiny na Slovensku, Slovenské elektrárne - energetické služby.

Revoluční koncept EaaS - Energie jako služba

Investice do vlastní obnovitelné energie je často nákladná a její návratnost není velmi atraktivní. A to i přes státní podporu. V kombinaci s akumulací se návratnost sice zkracuje, ale počáteční náklady se zvyšují.

"Smart řízení úložiště a lokálního zdroje od FUERGY spolu s produktem Energetická účinnost jako služba od společnosti Slovenské elektrárne - energetické služby řeší oba problémy najednou. Proto má vysoký potenciál zvýšit zájem o obnovitelné zdroje energie ze strany samotných spotřebitelů," říká Radoslav Štompf, výkonný ředitel FUERGY.

Smart řízení od FUERGY zajistí, aby byla zelená energie využita maximálně efektivně a bez zbytečných ztrát. Implementovaná umělá inteligence nabíjí a vybíjí baterii podle potřeby jak odběrného místa, tak i celé přenosové soustavy, čímž šetří finanční prostředky spojené s dodávkou energie a urychluje návratnost investice.

Na druhé straně je tu koncept EaaS - Energie jako služba (z angl. "Energy as a Service"). Ten funguje na podobném principu, jako koncept Software jako služba (z angl. "Software as a Service" nebo "SaaS"), při kterém zákazník nekupuje celou licenci k softwaru, ale platí jen paušální poplatek za jeho používání. Kromě nižších počátečních nákladů se zákazník vyhne potížím s implementací řešení a v případě technických problémů se může kdykoliv obrátit na poskytovatele služby.

Výroba textilního závodu je již zelená

"Jediným úkolem závodu MULLER TEXTILES SLOVAKIA bylo vyhradit prostor pro uložení baterie v blízkosti rozvodné stanice," upřesňuje Rastislav Kuba, technický ředitel FUERGY. Za poskytování prostoru pro baterii je závod navíc finančně odměňován.

"S FUERGY jsme zákazníkovi dokázali nabídnout levnější elektřinu a finančně zajímavější využívání fotovoltaiky, přičemž ho to nestálo ani euro," říká Andrea Pancotti, manažer prodeje a energetických služeb pro Slovenské elektrárne - energetické služby.

"Samotná fotovoltaika nemá dostatečnou spolehlivost a ekonomiku, a proto jen těžko nahradí fosilní zdroje. V kombinaci s akumulací, smart řízením a dostupným způsobem financování se může stát prosumerem téměř každý," dodává Radoslav Štompf.

Zlepšení energetické náročnosti budov je jedním z předních cílů EU do roku 2030. Jak uvádí tisková zpráva od SAPI, největší potenciál úspor energie pro Slovensko nabízí právě sektor budov s vlastní výrobou energie.

Fotografie ve vyšší kvalitě: https://drive.google.com/drive/folders/1SniXq210Qzit4AvivQZiyogB-4S7ZVKG

O společnosti FUERGY Industries j.s.a.

FUERGY je slovenská technologická společnost zabývající se energetickou optimalizací. Pro tyto účely vyvinula vlastní modulární bateriový systém a softwarovou platformu poháněnou umělou inteligencí, která vyhovuje speciálním potřebám energetického řízení. FUERGY nabízí komplexní, na míru šité řešení s garancí bezkonkurenčních úspor na nákladech. Společnost byla založena v roce 2017 experty na energetiku s cílem změnit způsob, jakým lidé využívají a sdílejí elektrickou energii a urychlit tím přechod na decentralizovanou energetiku s vysokým zastoupením obnovitelných zdrojů.

O společnosti Slovenské elektrárne - energetické služby, s.r.o.

Slovenské elektrárne - energetické služby jsou dceřinou společností největšího výrobce elektřiny na Slovensku: Slovenské elektrárne. Na trhu funguje od roku 2009 (dřívější název společnosti - Slovenské elektrárne Prodej) a důrazem na vysokou kvalitu služeb, inovace a otevřený přístup si získala tisíce spokojených zákazníků v soukromém a veřejném sektoru. Společnost začínala jako dodavatel elektřiny a postupně se součástí jejích obchodních aktivit stala i dodávka plynu, tepla a energetické služby.

Kontakt:

Eva Almašiová