Významné běhy o víkendu ano, ale jen po 50 lidech

Rozdělení stovek sportovců do skupin po 50, oddělené starty, povinné nošení roušek v zázemí a řada dalších hygienických opatření. To je několik z celkového výčtu organizačních změn, ke kterým museli přistoupit pořadatelé největších sportovních akcí pro veřejnost, které se konají tento víkend.

Na prodloužený víkend měli závodníci dlouhodobě ve svých kalendářích zapsány významné sportovní akce jako legendární běžecký závod s nejdelší historií v Evropě, 124. ročník závodu Běchovice - Praha, PVZP RunTour v Karlových Varech, Czechman triatlon nebo Plzeňský Škoda Fit Půlmaraton. Středeční mimořádné opatření nově jmenovaného ministra zdravotnictví Romana Prymuly však akcemi řádně zamíchalo a hrozilo jejich zrušení na poslední chvíli. Aby se akce mohly uskutečnit, museli organizátoři sáhnout k razantnímu opatření. Jak PVZP RunTour, tak Běchovice startují ve vlnách po 50 sportovcích, což je naprostý historický unikát.

"Závod v Karlových Varech byl naší premiérou v tomto krásném lázeňském městě a dlouhodobě připravován v koordinaci s místní radnicí. Ve středu jsme mysleli, že závod, kterého se účastní 1500 hobby běžců, nebudeme moci konat, přitom sport, a zvláště běh, je považován za významný v posilování imunity," uvádí Jan Dvořák, ředitel organizačního výboru PVZP RunTour.

"Už z anormálních okolností je z hygienického hlediska sportovní akce jako je naše velmi bezpečná. Běžci se pohybují na čerstvém vzduchu s minimálním vzájemným kontaktem, snad kromě pár minut na startu. Jsme naučeni, že občerstvení je připravováno tak, aby nedocházelo k jeho 'kontaminaci', zázemí jsou vždy dostatečně prostorná, aby nebyla přeplněná," dodává Dvořák.

Organizátoři nejvýznamnějších českých akcí sdružených do iniciativy Za Zdravé Česko se po středečním vyhlášení opatření spojili a adresovali dopis Romanu Prymulovi, aby zahájili jednání o podobě pravidel pro venkovní sportovní akce pro veřejnost. Spojili se rovněž s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou, aby dostali upřesňující informace o limitu pro pořádání akcí. Následně jim byl potvrzen počet padesáti osob ve startovním koridoru nepočítaje organizátory.

"Formulace mimořádného opatření je jednak nepřesná a umožňuje několik výkladů, zároveň je evidentní, že se vycházelo především z akcí, kde jsou primárně diváci. Vzhledem k tomu, že pan ministr Prymula jasně říkal, že restrikce nebudou tak přísné jako v první vlně, nechápeme tak nízký limit," říká organizátor Jizerské 50 a Primátorek Marek Tesař.

Iniciativa Za Zdravé Česko sdružuje největší sportovní akce pro veřejnost, které spolupracují pod její hlavičkou. Projekt založený na jaře aktuálně reaguje na rozhodnutí ohledně snížení kapacity závodů na padesát osob. Iniciátoři proto vyzvali ministra zdravotnictví Romana Prymulu k jednacímu stolu, kde ho chtějí seznámit se svou představou hygienicky bezpečného pořádání sportovních akcí.

Pod hlavičkou iniciativy Za Zdravé Česko a podle nastavených pravidel se pořádala od konce nouzového stavu řada akcí, například běžecký seriál Běhej lesy, který uspořádal všech osm závodů seriálu, a i přes vysoký celkový počet účastníků neměl jediný dokumentovaný případ přenosu nemoci COVID-19. Podobně na tom jsou i ostatní pořadatelé akcí pro aktivně sportující veřejnost.

Autor: Jan Dvořák, ředitel organizačního výboru PVZP RunTour

Více info: jan.dvorak@geometry.com