Otrava vody v Bečvě: starosta Jiří Kudláček podal trestní oznámení

Starosta města Hranice Jiří Kudláček podal v úterý 22. září trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli otravě vody v řece Bečvě neznámou látkou.

"Viník musí být nalezen a potrestán. Je to nepředstavitelná ekologická katastrofa, nesrovnatelná s čímkoliv, co se kdy stalo tady v okolí. Pachatel otrávil řeku, ve které se lidé koupají, chodí k ní se psy, odebírají z ní užitkovou vodu, chytají v ní ryby, rekreují se tam. Po kontaktu s otrávenou vodou lidi pálí ruce, může být zdravotně nebezpečná. Viník se tak mohl dopustit trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí, případně i jiných trestných činů. Každopádně způsobil nevratnou ekologickou katastrofu a zavinil nenahraditelné škody na rybí obsádce a ekosystému řeky. Uhynuly desítky tun ryb a množství dalších říčních živočichů. Může trvat až desetiletí, než se zarybnění Bečvy a její ekosystém obnoví na původní úroveň," říká k tomu Jiří Kudláček.

Trestní oznámení bylo podáno Okresnímu státnímu zastupitelství v Přerově. K úniku nebezpečné látky do řeky došlo v neděli kolem desáté dopoledne, pravděpodobně v okolí Choryně. Se sběrem a likvidací uhynulých ryb rybářům pomáhají i dobrovolníci z Rožnova, Valašského Meziříčí, Vsetína, Lipníku a z Hranic na Moravě. V průběhu středy se otrávená voda dostane až do řeky Moravy a zatím není jasné, jaké další škody může způsobit zde.

Jiří Kudláček

starosta města Hranice a kandidát na senátora v senátním obvodu Přerov

Kontakt:

Mgr. Jiří Bílek

ředitel hlavní kanceláře ODA

bilek@oda.cz, www.oda.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Keywords ČR-strany-ekologie-chov-neštěstí-ryby-ODA

Region
Olomouc region

Agriculture, environment