Slavnostní událost u příležitosti 100. výročí vztahů mezi Japonskem a Českou republikou - Představení divadla kjógen

U příležitosti letošních oslav 100. výročí vztahů mezi Japonskem a Českou republikou připravuje Velvyslanectví Japonska v ČR a Senát Parlamentu ČR ve spolupráci s Českou tiskovou kanceláří živé vysílání představení tradičního japonského komediálního divadla kjógen, které proběhne ve středu dne 23. září 2020.

Diplomatické vztahy mezi Japonskem a tehdejším Československem byly navázány v roce 1920. Celý letošní rok si v České republice a v Japonsku připomínáme 100 let vzájemných vztahů a chystané představení je vyvrcholením oslav tohoto významného jubilea.

Představení zahájí předseda Senátu Miloš Vystrčil, ministr zahraničí Tomáš Petříček a japonský velvyslanec Šimazaki Kaoru.

"Kvůli koronaviru v letošním roce bohužel nelze pořádat události pro velký počet lidí. Když jsme sledovali, s jakým nasazením Češi od března přesouvali koncerty či filmové festivaly online, uvědomili jsme si jednu věc: není třeba omezovat počet lidí, kteří s námi budou slavit toto důležité výročí. Všichni mohou pomocí chytrých telefonů nebo počítačů odkudkoliv sledovat skvělé představení v podání Divadla kjógen. Prožijte proto s námi večer plný smíchu a věnujte své myšlenky dosavadní stovce let, které Česká republika a Japonsko strávily ve vzájemném přátelství," vzkazuje všem velvyslanec Japonska v České republice Šimazaki Kaoru.

Unikátní české Divadlo kjógen po více než 20 let své existence tříbí své umění pod vedením rodu Šigejama Sengoró, který se tradičnímu žánru kjógen věnuje už po generace. Soubor již odehrál stovky představení v České republice i v zahraničí a v roce 2016 byly jeho umělecké zásluhy doceněny i v Japonsku, kde získal prestižní cenu Saikašó za přínos šíření odkazu divadla nó, jehož jsou komediální představení kjógen součástí. Divadlo kjógen sice hraje v češtině, ale jeho podání japonského tradičního repertoáru je zcela autentické.

Miloš Vystrčil uvedl, že česká divadelní skupina Divadlo kjógen je svým způsobem světový unikát. "Zprostředkovává českým divákům japonskou mezihru, komickou frašku kjógen, vkládanou původně mezi vážné obřadní hry Nó. Vytvořila tak svébytný a specifický divadelní útvar, který je nám velmi blízký," řekl Vystrčil.

Živý přenos představení bude k dispozici nejen na webu ČTK, ale i na webové a Facebookové stránce Velvyslanectví Japonska v České republice. Vysílání je k dispozici zdarma a ke zhlédnutí není třeba žádné registrace. Představení rovněž není nutné sledovat živě, jelikož záznam bude přístupný na výše uvedených stránkách.

ikona Představení tradiční japonské komedie kjógen

Kontakt:

Kryštof Kohout, Japan Information and Culture Centre (JICC)

jicc@ph.mofa.go.jp

Keywords ČR-Japonsko-divadlo-diplomacie-JICC

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Politics, public administration and courts
Culture

RECEIVING PRESS RELEASES