Bělorusko potřebuje zahraniční podporu - novinářů

"Pošlete do Běloruska novináře dříve, než tam budete muset poslat vojáky," nabádá šéfy zemí EU Pavel Sehnal, předseda Občanské demokratické aliance. "Jakékoli občanské nebo vojenské konflikty v dnešní době mají tzv. hybridní podobu, tedy kombinují silové prvky (techniku) s informační válkou. Mají-li občané Běloruska být iniciativní a úspěšní při zpětném získávání svých občanských svobod, musí je zahraniční novináři zásobovat dostatkem zpráv o situaci u nich doma, ale i o mezinárodní podpoře," vysvětluje svoje stanovisko Pavel Sehnal.

Předseda vlády Andrej Babiš nabádá občany Běloruska, aby uskutečnili ve své zemi Sametovou revoluci. Je na místě připomenout, že i u nás, v Československu roku 1989, by se revoluce nezdařila, kdyby nebyla podpořena zahraničními sdělovacími prostředky. Vysílání rádia Svobodná Evropa toho bylo silným příkladem.

"Když jsem jako čerstvě zaměstnaný vysokoškolák šel v listopadu 1989 demonstrovat, tak se mě moje maminka zeptala: Pavlíku, a vy chcete ten kapitálismus? Já jsem ji popravdě odpověděl, že nevím, co to ten "kapitálismus" vlastně je. Ale že chci svobodu! Ano, svobodu. Moci cestovat po světě a taky moci si vydělat hodně peněz, když budu pracovat více a lépe než ti druzí. No a taky, že nechci do KSČ jen proto, abych mohl mít zajímavou práci. To jsem jí řekl a šel jsem demonstrovat," dodává Pavel Sehnal.

"Svobodu, občanskou svobodu, tu potřebuje Bělorusko. Na cestě k ní ale potřebuje nezávislé informace a cítit zahraniční podporu! Je strašně důležité, aby věděli, že v tom nejsou sami. Jestli u nás půjdete za svobodu občanů Běloruska demonstrovat a vyjádřit jim tak podporu nebo zda podpoříte ty, kteří o svobodu v Bělorusku usilují vlastní iniciativou na sociálních sítích, to je na vás. Jen prosím nebuďte neteční a udělejte aspoň něco. Představte si, jak by v takové situaci bylo nám, kdyby nám nějaký politický lídr začal škrtit naši svobodu. Svoboda není samozřejmost! Svoboda je nadevše," shrnuje Pavel Sehnal.

Kontakt:

Mgr. Jiří Bílek

bilek@oda.cz

www.oda.cz

Keywords ČR-Bělorusko-EU-diplomacie-média-ODA

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Politics, public administration and courts
Media, society and lifestyle

RECEIVING PRESS RELEASES