Zatímco vláda spí, průmysl trpí

Průmysl bolestně sténá, ale prorůstová opatření vlády jsou v nedohlednu. Automobilový průmysl vyrábí o 30 % méně, výroba oceli se snížila o více než polovinu. Kdy přijde vláda s dvouletým plánem oživení? Proč s ním otálí? Je to její odpovědnost.

Desítky a desítky miliard korun odtékají ze státního rozpočtu, aniž by pomohly vyvolat jakékoliv oživení průmyslu.Vládní úředníci vycházejí ze svých statistik, ale tyto statistiky jsou pouze čísla minulá, tedy pohled do zpětného zrcátka. Dokud se vláda nezačne zajímat o skutečnou situaci v průmyslu tak, aby si nechala referovat o zásobníku nových zakázek a nové výroby na nejbližší dva kvartály, pravdu se nedozví.

Když vyhlašovala opatření proti koronaviru, vláda na nic nečekala a ihned zmrazila celou ekonomiku na řadu měsíců. Je to její pravomoc - ale nese za to i odpovědnost. Proč nyní otálí? Pavel Sehnal vládu vyzývá: "Teď je třeba přestat se šťourat v prognostikách a statistikách a místo toho se zeptat lidí z průmyslu, zeptat se lidí s praxí, jak jejich firma a jejich obor vidí těch několik nejbližších kvartálů. Je potřeba, aby do svých poradních týmů vláda přibrala lidi z vedení středních a velkých továren z jednotlivých oborů podnikání a společně začali připravovat dvouletý plán oživení ekonomiky. Je nejvyšší čas!"

Pavel Sehnal

předseda Občanské demokratické aliance

Kontakt:

Jiří Bílek

ředitel hlavní kanceláře ODA

www.oda.cz

Keywords ČR-strany-hospodářství-průmysl-vláda-koronavirus-ODA

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic

Health service
Politics, public administration and courts
Finance, economics