ČTK spustila vlastní podcast – Četkast

ČTK spustila počátkem dubna vlastní zpravodajský podcast, tedy mluvený pořad dostupný na internetu. Nový formát, který dostal název Četkast, vznikl ve spolupráci s Audiotékou a bude vycházet pravidelně každý pátek v poledne. "Byť se ČTK zaměřuje hlavně na aktuální dění, do podcastu, který má přece jenom jinou periodicitu, vybíráme spíše nadčasové zprávy, anebo různé zajímavosti z domova i zahraničí," uvedl šéfeditor ČTK Zdeněk Fučík, který má novou službu na starosti.

Četkast je k poslechu v aplikaci Lecton, která kromě vybraných podcastů nabízí také mluvené slovo v češtině a angličtině, audio verze časopisů, relaxační nahrávky a další audio formáty.

V aktuálním dílu čeká na posluchače mrazivý rozhovor s obyvatelkou italského Bergama, které je silně zasažené koronavirem, ale i ohlédnutí za jedním z nejslavnějších zápasů pražské Sparty.

"Vybíráme nadčasové zprávy, aby se člověk něco dozvěděl, ale také si u poslechu odpočinul," uvedl Fučík.

Četkasty, které mají kolem 20 minut, pro Audiotéku připravují a namlouvají Hana Kuncová a Jiří Špičák.

Audiotéka je největší distributor a producent audioknih v Evropě. Kromě Polska, České a Slovenské Republiky a Německa působí v dalších 10 zemích. Lecton je její nová aplikace, ve které nabízí posluchačům kratší audio formáty.

Multimediální servis ČTK nabízí denně 450 až 600 zpráv a 20 až 30 audio a videozpráv. V archivu národní agentury je na 193.000 zvukových záznamů.

Martina Vašíčková

Mluvčí ČTK,