Na dárky je času dost

Děti ve městě Bamyan ve válkou rozvráceném Afghánistánu obdržely školní pomůcky dodávané UNICEF. Díky vzdělání se mohou děti vymanit z koloběhu chudoby a získat šanci na lepší budoucnost. © UNICEF/Rich

Soupravu první pomoci, která obsahuje základní léky, zdravotnický materiál a pomůcky pro poskytování první pomoci v terénu, léčbu běžných onemocnění a menších poranění, je možné darovat za 701 Kč. © UNICEF Výživná terapeutická strava s vysokým podílem proteinů dokáže zachránit život dětem strádajícím akutní podvýživou, jejichž organismus nedokáže přijmout běžnou stravu. 150 sáčků terapeutické výživy k vyléčení 1 dítěte lze pořídit za 1222 Kč. © UNICEF Školu v krabici, která v krizových situacích umožní dětem pokračovat ve školní docházce, je možné pořídit za 4535 Kč. Obsahuje vše potřebné pro 40 žáků a učitele – knihy, sešity, tužky, pastelky, gumy, pravítka, křídy, třídní knihu, dokonce i plechovku černé barvy, s jejíž pomocí se z víka boxu stane funkční tabule. © UNICEF Dárky pro život, skutečné humanitární pomůcky, které používají pracovníci UNICEF v terénu, podporuje také hokejová legenda a vyslanec UNICEF ČR Patrik Eliáš. © Nataliya Yashchuk

Více než polovina Čechů v předvánočním čase přispívá na charitativní účely. Symbolické darovací certifikáty Dárků pro život Dětského fondu OSN - UNICEF se osvědčily jako ideální dárky na poslední chvíli, které je možné z pohodlí domova pořídit klidně až na Štědrý den.

Češi jsou štědří dárci. Na programy Dětského fondu OSN - UNICEF v letošním roce dosud přispěli přes 70 milionů korun. Patří sem dary určené na pomoc dětem žijících v oblastech zasažených válkou nebo ozbrojeným konfliktem, pomoc dětem v nejchudších zemích strádajících těžkou akutní podvýživou, ale také příspěvky na podporu vzdělávání a osvěty.

"Většina lidí se vždy před svátky trápí, čím své blízké nebo kolegy obdarovat. Sůl, škola v krabici nebo prasátko jako dárek pro život zaručeně překvapí, potěší a ještě pomůže. I proto jsem tuto kampaň podpořil," vysvětluje hokejová legenda a vyslanec UNICEF ČR Patrik Eliáš.

Dárky pro život jsou skutečné humanitární pomůcky, které pracovníci UNICEF používají v terénu. Jsou to například nejnutnější léky, terapeutická výživa pro podvyživené děti, tablety na čištění vody, teplé deky, soupravy první pomoci, nebo školní pomůcky. Za Dárek pro život obdrží dárce certifikát s fotografií a hodnotou daru, který může věnovat na Vánoce svým nejbližším. Certifikát se dá vyplnit a ihned po platbě stáhnout online na stránkách UNICEF www.darkyprozivot.cz.

V loňském roce Dárek pro život zakoupilo 1523 lidí v celkové hodnotě více než 2,1 milionu Kč. Tato česká pomoc byla prostřednictvím UNICEF dodána strádajícím dětem do 68 zemí světa.

"Tento projekt jsme přivezli před více než deseti lety od našich kolegů v Británii a každý rok v Česku sledujeme nárůst prodeje. Češi mají potřebu pomáhat, ale chtějí si sami rozhodnout, na co konkrétně bude jejich příspěvek použit. Přesně to umožňuje projekt Dárky pro život. Všechny zakoupené humanitární pomůcky téměř okamžitě pomáhají konkrétním dětem tam, kde to nejvíce potřebují - letos například ve válkou sužované Sýrii, dětem zasaženým cyklónou Idai v Mosambiku, ale také dětem na východní Ukrajině, kde měl více než pět let trvající konflikt devastující dopad na vzdělávací systém," doplňuje ředitelka českého UNICEF Pavla Gomba.

Letošní kolekce Dárků pro život obsahuje 38 dárků, které mohou zachránit životy. Mezi nimi je letos také několik novinek, například souprava pro přežití novorozence za 995 Kč, sada bavlněných hygienických vložek za 125 Kč, ale také takové dárky, jako je prasátko za 1800 Kč nebo koza pro nejchudší rodiny ve Rwandě.

UNICEF (Dětský fond OSN) pracuje ve více než 190 zemích světa, kde dětem pomáhá přežít a podporuje jejich rozvoj, od narození až do dospělosti. UNICEF dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím, zneužíváním a riziky nemoci AIDS. Největší část pomoci směřuje do těch částí světa, kde je situace dětí nejtíživější - do rozvojových zemí a do oblastí zasažených přírodní nebo válečnou katastrofou. UNICEF je jediná organizace OSN, jejíž činnost je financována výhradně z dobrovolných příspěvků.

Kontakt:

Lucie Štěpánková (UNICEF ČR)

lstepankova@unicef.cz

Keywords ČR-OSN-sociální-UNICEF-děti-charita-Vánoce