Vlastní bydlení je důležité pro 8 z 10 mladých Čechů

Vlastní bydlení před pořízením rodiny je důležité pro 8 z 10 Čechů, jen třetina mladých si jej zvládne pořídit do tří let.

Ačkoli dnes pro mladé lidi není bydlení ve vlastním tak důležité jako dříve pro starší generace, přesto 8 z 10 mladých rodin, které ve svém ještě nebydlí, s investicí do nemovitostí počítá. Polovina plánuje k dofinancování využít stavební spoření, každý čtvrtý půjčku od rodiny. To a mnohé další vyplývá z výzkumu Ekonomických staveb, který na vzorku 1 000 respondentů provedla výzkumná agentura IPSOS.

8 z 10 Čechů říká, že před založením rodiny je pro ně důležité mít vlastní bydlení. O něco menší důležitost vlastního bydlení před založením rodiny cítí lidé v Praze (71 %). To je podle odborníků dáno především současnými cenami na realitním trhu, jelikož v Praze je pořízení vlastního bydlení nejdražší. "Více než pětina Čechů platí za bydlení včetně energií měsíčně přes 10 000 korun. V Praze tuto částku hradí dokonce 42 % lidí. 5 % osob zde pak má výdaje vyšší než 20 000 Kč," uvádí David Mencl, ředitel Ekonomických staveb. Z průzkumu dále vyplývá, že velikost plánované rodiny už potom postoj Čechů k vlastnímu bydlení zásadněji neovlivňuje.

Polovina z věkové skupiny 18-26 let má pocit, že se jim tento sen nenávratně vzdaluje. Jen třetina si nemovitost plánuje pořídit do tří let. "I přesto, že si mladí vysoké náklady na bydlení včas uvědomují, a šetří, je pro ně těžké získat finanční prostředky na nákup nemovitosti. Loňské zpřísnění podmínek pro získání hypotéky a neustále se zvyšující úroky jim bohužel situaci dále komplikují," podotýká Mencl, a dále poukazuje na fakt, že právě tato věková skupina je se svým bydlením nejméně spokojena - jen 43 % z nich, přičemž průměr za celou populaci je 54 %.

Jak spoří mladí?

Mladí si přirozeně šetří kratší dobu, ale ani zde to oproti celé populaci není nijak zásadní rozdíl v tom, kolik mají na vlastní bydlení našetřeno. Polovina z nich má rovněž naspořeno méně než 50 000 Kč. Výsledky šetření dále ukázaly, že polovina mladých lidí do 26 let si na vlastní nemovitost šetří sama. Čtvrtina s podporou rodičů, kteří jsou často těmi, kdo jim zakládal stavební spoření. Polovina mladých se při dofinancování vlastního bydlení spoléhá právě na finance ze stavebního spoření. Každý čtvrtý pak na půjčku od rodiny. S partnerem/partnerkou, respektive manželkou/manželkou pak dohromady spoří 22 % mladých.

priloha

O společnosti Ekonomické stavby, a. s.

Společnost Ekonomické stavby jsou předním stavitelem zděných rodinných domů. Každoročně dokončuje stovky domů v České republice, Polsku, Slovenské republice a nově také v Německu. Společnost byla založena v roce 1998, vyniká svými mimořádnými programy služeb a certifikací kvality normou ISO 9001. V čele společnosti stojí David Mencl. Více na www.ekonomicke-stavby.cz

Keywords ČR-byty-stavby-společnost-Ekonomické stavby-firmy-MÍNĚNÍ

Region
Prague, Central Bohemia region and Czech Republic