Století motorismu

Co uvidíte na výstavě Století motorismu?

Už jen necelý týden zbývá do zahájení výstavy Století motorismu, která patří k hlavním doprovodným akcím Autosalonu 2001. Co na návštěvníky čeká a co uvidí, to přibližuje krátké nahlédnutí za bránu pavilónu E, kde jsou přípravné práce v plném proudu. V muzeích a garážích soukromých sběratelů se leští více než stovka vozidel.

Co je smyslem výstavy?

Expozice v přízemí a v prvním patře éčka chce především zmapovat uplynulé století z pohledu domácího dění. Zaměří se na to, co svým významem přesáhlo hranice země, čím jsme přispěli vývoji automobilu a motorismu vůbec. Chceme předvést ty vozy, které se zapsaly do historie svým avantgardním řešením.

Domácí část je rozdělena tematicky do okruhů. Jeden z klíčových představí naše lidové automobily 30. let. Tady bude stát Aero 500, Praga Baby i Piccolo, Walter Junior, Jawa 700, Škoda Popular, Tatra 57, Z4 i prototyp Tatra 570.

V části věnované karosářům představíme výdřevu, totiž kostru, na niž se připevňovaly plechové díly. Drtivá většina návštěvníků nejenže výdřevu dosud neviděla, ale většina ani netušila, jak vypadá "spodní prádlo" předválečných karoserií. Předvedeme ho na mimořádné Škodě 25/100 Hispano - Suiza. Vedle bude stát i Walter Junior v karoserii od Sodomky.

Dalším tématem jsou aerodynamické karoserie.

Jiná část připomene Masarykův okruh a jeho 71 sezón. Představíme autentické vozy, které startovaly v prvních ročnících.

Když jsme u sportu, vzdáme hold těm nejlepším. Václav Vondřich, Eliška Junková, František Šťastný nebo Karel Loprais k nim rozhodně patří. Samozřejmě tu budou také jejich stroje. Kdo si bude chtít alespoň na chvíli vyzkoušet pocit, jaký zažívají jezdci v Africe, bude se moci posadit do Lopraisovy dakarské sedačky a na testovacím zařízení prožít pár desítek sekund pouštního trmácení.

Další tematické části přiblíží šíři automobilového průmyslu v České republice a představí i směry, jimiž se tento obor ubírá. Budou zde jak práce studentů průmyslového designu, tak například první model fabie v měřítku 1 : 1, stejně jako výsledek crash testu tohoto vozu.

Jedním z lákadel bude pět vozů našich prezidentů. Připomeneme také velké cesty našich cestovatelů včetně Tatry 805 pánů Hanzelky a Zikmunda, představíme i kolekci nejslavnějších československých motocyklů.

Zahraniční část

Tato část se snaží přiblížit svět ve spojení s Českými zeměmi. Představíme několik prvních automobilů, které jezdily po našich cestách před první světovou válkou. Připomeneme, že velké značky byly v Československu doma už dávno před druhou světovou válkou. Vozy, které posadily svět na kola, tvoří další část výstavy.

Předvedeme automobily, které určovaly další vývoj nebo upoutaly svým řešením, jako např. White, Citroën Traction Avant, NSU Ro 80 s Wankelovým motorem, koncepčně revoluční Morris Mini nebo také Renault 16.

Budou zde i sportovní a závodní vozy, jako například Jaguar D nebo Peugeot 206. Chybět nebude ani Ferrari Formule 1 a kolekce italských plnokrevníků Ferrari, Lamborghini, Maserati, Iso, De Tomaso a Alfa Romeo.

Něco navíc

Jako součást doprovodného programu Století motorismu se bude konat Mistrovství světa na historických velocipedech IVCA Rally (7. - 10. června). Přihlášeno je na 300 účastníků z mnoha zemí včetně Austrálie, Japonska a USA. Závod na 1 míli se uskuteční přímo v areálu výstaviště.

Výstava se uskuteční zásluhou nejen soukromých sběratelů, ale také za vydatné pomoci muzeí a institucí, zejména díky Národnímu technickému muzeu, Muzeu Tatra, Muzeu Škoda a Karose. Jiří Králík Autor expozice Kontakt: Brněnské veletrhy a výstavy, a.s. Ing. Stanislav Skoumal Tel : 05-4115 2822 e-mail: sskoumal@bvv.cz nebo Tiskové středisko BVV, pavilon O, Výstaviště 1, 647 00 Brno Fax : 05-4115 3079

Keywords PROTEXT-výstava-Autosalon

Region
Brno region