Snap-on získá Sandwik Saws and Tools za 400 miliónů USD

Společnosti Snap-on Incorporated (NYSE: SNA) a Sandvik AB (stockholmská burza: SANDA, ADR: SAVKY) dnes oznámily, že jejich představenstva schválila konečnou smlouvu, podle níž Snap-on získá Sandvik Saws and Tools, jednu ze součástí společnosti Sandvik AB, za zhruba 400 miliónů USD (3,3 miliardy SEK) v hotovosti. Akvizice bude zaúčtována jako nákup. Snap-očekává, že tato transakce se neprojeví na jejím zisku na akcii v roce 1999 a poté přispěje k růstu tohoto ukazatele.

Sandvik Saws and Tools se sídlem ve švédském městě Sandviken, je jeden z největších světových výrobců a dodavatelů profesionálního ručního nářadí. Společnost má 12 výrobních závodů v osmi zemích. Snap-on získá beztantiémovou licenci, která jí umožní používat obchodní známku Sandvik u pil na celosvětovém základě po období tří let a u ostatních výrobků po dobu dvou let. Snap-on očekává, že spojená společnost Snap-on/Sandvik by měla v roce 1998 hypotetické roční tržby přibližně 2,1 miliardy USD (16,7 miliardy SEK).

"Tato transakce je součástí naší strategie stát se klíčovým hráčem v globalizaci trhu ručního nářadí," uvedl Robert A. Cornog, předseda představenstva, prezident a generální ředitel společnosti Snap-on Incorporated. "Společně budeme mít solidní základnu pro růst na třech kontinentech a významnou účast v Asii. Tato transakce nám dává solidní pozici na evropském trhu s nářadím a Snap-on se významně objeví na rozvíjejícím se jihoamerickém trhu. Kromě toho výrobkové programy ručního nářadí Sandvik umožní společnosti Snap-on rozšířit své značky do nových distribučních kanálů na severoamerickém trhu.

"Sandvik a Snap-on mají společnou svou koncentraci na služby profesionálnímu segmentu tohoto odvětví s inovativními, na výkon orientovanými produkty. Skupina ručního nářadí je vedoucí v tomto odvětví co do výzkumu a vývoje, distribuce a ergonomického designu - jsme odhodláni navázat na toto silné dědictví," pokračoval Cornog.

"Vážíme si zaměstnanců Sandviku a jejich odhodlání odvádět vynikající práci. Tato dobře řízená společnost má vysoce talentovaný tým managementu, přístup k atraktivním odbytovým kanálům a komplementární portfolio vysoce kvalitních výrobků. To vše těsně zapadá do naší globální růstové strategie. Těšíme se na spolupráci s týmem Sandviku při realizaci příležitostí, které tato transakce vytváří," uzavřel Cornoq.

Clas Ake Hedstrom, generální ředitel (CEO) a prezident společnosti Sandvik AB, uvedl: "K dlouhodobému rozvoji činností a k dosažení globálního prvenství je zapotřebí provést komplexní změnu ve struktuře. Nejvíce to vyžaduje podstatně vyšší objem prodeje, který není možný naším vlastním organickým růstem, ale vyžaduje fúzi s jinou společností.

"Proto je prodej Saws and Tools společnosti Snap-on logickou a příznivou transakcí pro obě společnosti na celém světě. Snap- on, což je zavedená společnost s kvalitními výrobky a službami a se silnou pověstí v tomto odvětví, nabídne pro pokračující rozvoj Saws and Tools vysoce příznivé příležitosti," pokračoval Hedstrom.

"V důsledku prodeje se činnost Sandviku koncentruje na naše tři jádrové oblasti: Nástroje, Těžba a stavebnictví a Speciální oceli, kde je vysoký obsah technologie a kde jsme v určitých oblastech jedničkou na světě. Domníváme se, že naše schopnosti v oblasti výzkumu a vývoje, kromě jiných předností, můžeme nejlépe využít investováním našich zdrojů do expanze v rámci těchto oblastí," dodal Hedstrom.

Goran Gezelius, prezident společnosti Sandvik Saws and Tools, uvedl: "Jsem nadšen příležitostmi, které tato transakce představuje. Spolu se Snap-on budeme nabízet zákazníkům kompletní škálu vysoce kvalitního profesionálního nářadí a vybavení tím, že budeme stavět na silných značkách obou společností a dlouhodobým odbytovým vztazích. Budeme našim zákazníkům poskytovat vynikající produkty, služby a hodnotu. Jsem přesvědčen, že naši zákazníci a zaměstnanci budou mít z tohoto spojení radost."

Snap-on uvedla, že toto spojení má za cíl růst, nikoli snižování nákladů. Společnost Snap-on očekává vyšší tržby jako důsledek mimo jiné toho, že budou využity efektivní distribuční sítě, logistické kapacity a rozsáhlá podpora prodeje a marketing společnosti, dále rozšířené příležitosti růstu pro výrobky Snap- on a Sandvik Saws and Tools komplementárními odbytovými kanály včetně severoamerického trhu, a také využitím zvýšené přítomnosti v Evropě.

Dokončení transakce podléhá schválení akcionářů Sandvik AB, obvyklým podmínkám a musí být získán souhlas vlád ve Spojených státech a Evropě. Snap-on má v úmyslu financovat akvizici prostřednictvím existujících úvěrových facilit. Společnosti očekávají, že fúze bude hotova počátkem třetího čtvrtletí roku 1999.

Sandvik Saws and Tools vyvíjí, vyrábí a prodává ruční nástroje pro profesionální uživatele s tržbami 2694 miliónů SEK v roce 1998. Divize Business Area zaměstnává asi 2700 osob. Z nich je přibližně 1000 zaměstnanců ve Švédsku. Výrobky se vyrábějí ve 12 závodech ve Švédsku, Německu, Portugalsku, Francii, Anglii, Spojených státech a Argentině.

Finančním poradcem Snap-on Incorporated byla společnost Merrill Lynch & Co, finančním poradcem společnosti Sandvik AB byla společnost Lehman Brothers Inc.

Sandvik AB se sídlem ve švédském městě Sandviken je jednou z největších vývozních společností ve Švédsku. Celosvětové aktivity provádí prostřednictvím 300 společností a zastoupení ve 130 zemích. Společnost má 37.500 zaměstnanců a roční tržby 42,4 miliardy SEK (5,09 miliardy USD). Sandvik AB se skládá ze šesti samostatných podnikatelských oblastí, odpovědných za výzkum a vývoj, výrobu a prodej příslušných výrobků. Jde o tyto podnikatelské oblasti: Sandvik Tooling, Sandvik Mining and Construction, Sandvik Specialty Steels, Sandvik Hard Materials, Sandvik Process Systems a Sandvik Saws and Tools.

Snap-on Incorporated je americkou společností a přední světový vývojce, výrobce a distributor nástrojů a vybavení pro profesionální techniky, majitele autoservisů, speciální opravárenská střediska, výrobce původního vybavení a průmyslové uživatele nástrojů na celém světě. Její výrobní program zahrnuje ruční mechanické a elektrické nářadí, diagnostické a dílenské vybavení, výrobky pro ukládání nářadí, diagnostický software a další produkty pro autoservis. Snap-on zaměstnává na celém světě asi 12.000 osob.

Prohlášení v tomto sdělení nejsou historickými skutečnostmi, a včetně prohlášení (i) která zahrnují slova "domnívá se", "očekává", "předpokládá" nebo "odhaduje" nebo slova podobného významu pokud jde o společnost nebo management, (ii) která jsou výslovně označená za výhledová tvrzení, nebo (iii) popisující budoucí plány, záměry nebo cíle společnosti nebo managementu jsou výhledovými tvrzeními. Společnost nebo její zástupci mohou také činit čas od času podobná výhledová tvrzení ústně nebo písemně. Společnost upozorňuje čtenáře, že tato tvrzení jsou vystavena rizikům, nejistotám a dalším faktorům, které mohou způsobit (a v některých případech způsobily), že skutečné výsledky se významně liší od výsledků popisovaných v takových tvrzeních. K těmto důležitým faktorům patří rizika spojená s uzavřením transakce, což může zahrnovat neobdržení příslušných souhlasů a neschopnost společnosti akvizici provést. Hypotetický výkon, uvádění v tomto sdělení, je vystaven rizikům, k nimž například patří konečné náklady spojené s financováním. K dalším faktorům patří schopnost společnosti odolat externím negativním faktorům, například změnám v obchodní, monetární a fiskální politice, zákonech a předpisech, nebo jiným činnostem vlády a jejích orgánů, výchylkám měny anebo podstatnému zhoršení ekonomické a politické situace v Asii nebo jiných částech světa. Tyto faktory nemusejí vytvářet všechny faktory, které mohou způsobit, že skutečné výsledky se budou významně lišit od výsledků uváděných v jakémkoli výhledovém tvrzení. Společnost funguje ve stále se měnícím podnikatelském prostředí a čas od času se objevují nové faktory. Společnost nemůže předvídat takové faktory ani hodnotit jejich případný dopad na společnost nebo její výsledky. Proto se není možné na výhledová tvrzení spoléhat jako na prognózu skutečných výsledků. Společnost odmítá jakoukoli odpovědnost za aktualizaci jakéhokoli výhledového tvrzení uvedeného v tomto sdělení.

ots Original Text Service: Snap-on Incorporated

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Richard Secor, Media, (USA) 414-656-5561 nebo Denis Loverine, Investors, (USA) 414-656-5421, oba z Snap-on Incorporated; Sandvik, +46-0-26-26-10-01

Keywords Snap-on-Sandvik