Prohlášení bývalého ukrajinského premiéra Lazarenka

Bývalý ukrajinský premiér Pavlo Lazarenko, který se snažil prosadit zavedení postupných reforem vedoucích ke zlepšení hospodářského klimatu ve své rodné zemi, dnes vydal stanovisko k prvotnímu kladnému rozhodnutí amerického Úřadu pro přistěhovalectví a naturalizaci ve věci uznání jeho žádosti o politický azyl.

Pan Lazarenko prohlásil:

"Americký Úřad pro přistěhovalectví a naturalizaci mě informoval, že existuje vysoká pravděpodobnost, že mohu prokázat způsobilost pro udělení politického azylu ve Spojených státech. Úřad po mém prvním slyšení potvrdil, že mé obavy z perzekuce či bezpráví na Ukrajině jsou věrohodné a zahájil proces hlubšího zkoumání mé situace. Mému nucenému návratu zpět na Ukrajinu může navíc zabránit také mezinárodní úmluva proti bezpráví.

"Svým četným příznivcům na Ukrajině, ukrajinské komunitě ve světě a americké veřejnosti bych rád vzkázal, že důvody pro mé uvěznění sdělené ukrajinskými prokurátory postrádají jakékoliv opodstatnění. Jsem obětí politické perzekuce vlády prezidenta Leonida Kučmy. Trestní vyšetřování na Ukrajině a ve Švýcarsku je součástí systematického, politicky motivovaného spiknutí s cílem potlačit opozici. Takovou taktikou se nenechám zastrašit a nadále zůstávám oficiálním kandidátem sdružení Hromada pro říjnové volby.

"Zatímco mí stoupenci na Ukrajině stále podporují mou platformu pro silnou ekonomiku, já pokračuji v hledání přechodného politického azylu ve Spojených státech. Věřím, že zdejší úřady pochopí mou situaci a podle toho se i zachovají. Chci využít této příležitosti k tomu, abych poděkoval všem Ukrajincům ve světě, kteří podporují mé úsilí o ekonomickou stabilitu a trvalé reformy v mé rodné zemi."

Kontakt: James R. Mayock, Esq. of Elliot & Mayock, +1-415-765- 5111; nebo Joe Grillo of Nicolazzo & Associates, +1-617-951-0000/

Keywords Lazarenko

Region
Europe, EU, NATO