Studie potvrzuje účinnost Lamisilu proti nožní plísni

Britský odborný časopis The British Medical Journal (318:1031-1035, 1999) zveřejnil srovnávací studii, která potvrzuje vysokou účinnost tablet Lamisil(R) (terbinafine) v porovnání s přerušovanou terapií itraconazolem při léčení plísňových infekcí nožních nehtů. Uvedené terapie jsou v současné době u této choroby nejvíce užívané.

Plísňová infekce nehtů (onychomycosis) je poměrně běžná a postihuje až osm procent celkové populace. K nákaze dochází na veřejných místech s koupáním, jako jsou bazény, sauny a tělocvičny. Ti, kdo často navštěvují tato zařízení, tak podstupují vyšší riziko, že si přivodí tuto nakažlivou a chronickou nemoc. Plíseň prorůstá do nehtu a nakonec jej úplně zničí. Tento stav často působí bolest a noha pacienta je nevzhledná, což vede k psychologické zátěži a nepříjemným pocitům ve společnosti. Plísňové infekce nehtů mohou vést i k tak vážným komplikacím, jako jsou nožní vředy.

Tato studie, známa pod zkratkou L.I.O.N. (Lamisil versus Itraconazole in ONychomycosis), je dosud největší studií srovnávající přední používané protiplísňové terapie při léčbě plísňové infekce nehtů. Plně potvrzuje vysokou účinnost Lamisilu při této indikaci a potvrzuje tak zjištění předchozích méně rozsáhlých studií, které také docházely k tomuto závěru.

Celkem byl u 506 pacientů, trpících plísňovou infekcí nehtů u nohou, použit jeden ze čtyř možných způsobů léčby: průběžná terapie Lamisilem (jedna tableta denně), a to po dobu 12 nebo 16 týdnů, anebo přerušovaná terapie itraconazolem (čtyři kapsule denně) po dobu jednoho týdne vždy jednou za čtyři týdny, v období buď 12 nebo 16 týdnů. Výsledky u pacientů byly sledovány po dobu celkem 72 týdnů.

Jasný a významný rozdíl mezi oběma léky byl výrazně demonstrován hlavním výsledkem studie: vymýcením plísně z nehtu (mykologická léčba). Celkem 76 procent pacientů, kteří dostávali Lamisil po 12 týdnů, bylo na konci studie mykologicky vyléčeno, ve srovnání s pouze 38 procenty pacientů, kteří dostávali přerušovaně itraconazol po dobu 12 týdnů. Obdobné výsledky byly dosaženy také u těch pacientů, kteří se podrobili 16týdenní terapii Lamisilem (81 procent) nebo 16 týdnům přerušované terapie itraconazolem (49 procent).

Profesor Glyn Evans z university v Leedsu a Všeobecné nemocnice v Leedsu a jeden z hlavních realizátorů studie shrnuje: "L.I.0.N. prokazuje, že používání tablet Laimisil dává podstatně vyšší procento vyléčení ve srovnání s přerušovanou léčbou itraconazolem. Pro léčení plísňové infekce nehtů už není žádných pochyb, že Lamisil je zlatým standardem."

Kromě toho 79 procent pacientů, kteří brali Lamisil po dobu buď 12 nebo 16 týdnů, hodnotili zlepšení vzhledu nehtů jako dobré nebo vynikající, ve srovnání s pouze 44 a 52 procenty u dvou skupin léčených itraconazolem.

"Lékařské hodnocení terapií je v souladu s názory pacientů pokud jde o zbavení se jejich plísňové infekce nehtů," vysvětluje Dr. Bardur Sigurgeirsson z nemocnice Reykjavik City Hospital na Islandu, jeden z autorů studie L.I.0.N. "Oba medikamenty byly také po celou dobu studie dobře snášeny."

V souhrnu studie L.I.O.N. jasně ukázala, že pro tento běžný stav plísňové infekce nehtů je Lamisil lepší volbou.

Lamisil vyrábí společnost Novartis Pharma AG se sídlem ve švýcarské Basileji. Novartis je přední světový producent v oblasti biovědy (Life Sciences) a k jeho hlavním oborům činnosti patří zdravotní péče, agroprodukty a zdraví spotřebitelů (výživa a samoléčba). V roce 1998 měla skupina Novartis tržby 31,7 miliardy švýcarských franků (CHF), z čehož 17,5 miliardy CHF připadlo na divizi Healthcare, 8,4 miliardy na Agribusiness a 5,8 miliardy na Consumer Health. Skupina ročně investuje do výzkumu a vývoje více než 3,7 miliardy CHF. Novartis má sídlo v Basileji ve Švýcarsku, zaměstnává zhruba 82.000 osob a podniká ve více než 100 zemích světa.

Úplné znění studie the L.I.ON. je možné získat z British Medical Journal (318:1031-1035, 1999) na adrese http://www.bmj.com.

ots Original Text Service: Novartis Pharma AG

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Novartis Pharma AG, Pharma Communications, Švýcarsko, +41-61-324-2349, nebo fax, +41-61-324-2224

Webová stránka: http://www.bmj.com