Bombardier prodal tři letadla Q400 do Číny

Bombardier Aerospace (TSE: BBD.A.) (ME: BBD.A.) (TSE: BBD.B.) (ME: BBD.B.) získal kontrakt na prodej tří tichých turbovrtulových dopravních letadel Q400 Dash 8(R) od Changan Airlines z provincie Šan-si ve střední Číně. Transakce v hodnotě přes 60 miliónů USD (89 miliónů CAD) je prvním prodejem nového 78místného letadla Bombardier o rychlosti 648 km/hod. (380 uzlů) v Čínské lidové republice.

Obchod byl oficiálně uzavřen 16.dubna, kdy kontrakt podepsali pan Še I-ning, prezident Changan Airlines, pan Paj Č'-ťien, prezident China Aviation Supplies Corporation a představitelé Bombardieru, za přítomnosti kanadského ministra zahraničního obchodu Sergia Marchiho a čínského ministra Ceng Pchej-jena ze Státního výboru pro rozvoj a plánování.

Changan Airlines provozují asi 30 destinací v Číně s flotilou sedmi 50místných letadel Y-7. Plánují použít vysokorychlostní stroje Q400 pro rozšíření sítě letů. Systém pro potlačení hluku a vibrací (NVS) ve stroji Q400 nabídne cestujícím Changan Airlines nevídaně nízkou úroveň hluku a vibrací v kabině.

Zakázka Changan Airlines na tři stroje zvýší počet pevných zakázek na stroje Q400 od osmi leteckých společností z Evropy a Dálného východu na 40.

Q400 je posledním přírůstkem do rodiny řady Dash 8 Q a připojí se k 37místným letadlům Q100 a Q200 a 50 až 56místnému stroji Q300. Výrobková řada je nejvíce prodávanou rodinou turbovrtulových letadel na světě - regionální letecké společnosti ve světě jich mají objednáno nebo optováno 650.

Bombardier Aerospace, jednotka Bombardier Inc., je třetím největším výrobcem civilních letadel na světě, který působí ve třech zemích. Bombardier, který je vedoucí silou na trhu 20 až 70místných regionálních letadel, nabízí kompletní řady turbovrtulových a tryskových regionálních strojů. Ve svém oboru má nejširší řadu obchodních letadel, u kterých nabízí plné a částečné vlastnictví, a vyrábí také stroje pro požární a námořní účely. Poskytuje technické služby, údržbu strojů a výcvik pilotů pro obchodní a regionální aerolinie a pro armádní zákazníky.

Bombardier Inc. je kanadská společnost působící v oblasti leteckých a železničních dopravních prostředků, rekreačních výrobků, finančních služeb a služeb souvisejících s jeho výrobky a hlavními činnostmi. Má závody ve 12 zemích v Severní Americe, Evropě a Asii a více než 90 procent jejích příjmů vzniká mimo Kanadu. Příjmy Bombardiera za jeho finanční rok končící 31.ledna 1999 činily celkem 11,5 miliardy dolarů.

(R) Registrovaná obchodní známka Bombardier Inc.

KONTAKT: Bombardier Aerospace

Informace: 514/855-7980

Internetová adresa: www.aero.bombardier.com

KLÍČOVÉ SLOVO: INTERNATIONAL CANADA