Růst UNILEASINGu na nebankovním trhu pokračuje

Akciová společnost UNILEASING má za sebou další úspěšný rok. Ve všech sledovaných ukazatelích za loňský rok vykázala i přes určitou stagnaci celého trhu růst. Zatímco členské společnosti ČLFA navýšily v roce 2013 celkovou financovanou částku leasingů, faktoringu a úvěrů jen o 4,4 % oproti předchozímu roku, celková financovaná částka společnosti UNILEASING a.s. vzrostla o 8,3 % na 1,478 miliardy Kč.

V porovnání souhrnu pořizovacích cen financovaných předmětů byl nárůst ještě markantnější. Jeho celková hodnota se zvýšila z 1,692 miliardy na 1,912 miliardy Kč, tedy o plných 13 %. Úspěšnost společnosti UNILEASING a.s. dokumentují i další čísla.

Hospodářský výsledek se oproti roku 2012 zvedl ze 75,3 milionu na 78,8 milionu Kč a vlastní kapitál společnosti na konci loňského roku dosáhl hodnoty 759,4 milionu Kč. Hodnota aktivního portfolia společnosti se vyšplhala na 6,4 miliardy Kč.

"Hospodářský výsledek bohužel negativně ovlivnily kurzové rozdíly v souhrnné výši 13,4 milionu Kč. Nebýt změny kurzu hospodářský výsledek by přesáhl 90 milionů Kč. Tato kurzová ztráta bude ovšem v průběhu příštích několika let plně vyrovnána, jelikož oproti čerpaným bankovním úvěrům v měně EUR evidujeme odpovídající pohledávky z našich obchodů ve stejné měně. Výsledek tedy jednoznačně dokládá stabilitu a dobrou efektivitu fungování naší společnosti,“ řekl předseda představenstva UNILEASING a.s. Ing. Pavel Ovsík.

Vzhledem k tomu, že poptávka na leasingovém trhu v České republice se dále přesunuje od klasického leasingu k úvěrovému financování, vzrostl společnosti UNILEASING a.s. meziročně i podíl poskytnutých úvěrů na financovaném objemu z 32 na 43 %. "Finanční leasing činil 54 %. Z hlediska komodit byl pak největší nárůst dosažen v osobní a nákladní dopravní technice,“ uzavřel Ovsík.

Společnost UNILEASING vznikla v roce 1991.

Patří mezi 15 největších společností svého druhu na českém trhu. Vedle klasického finančního leasingu s právem nebo povinností koupě najaté věci nabízí také úvěrové financování, operativní leasing, splátkový prodej apod. Sídlo společnosti je v Klatovech, pobočková síť pokrývá celou Českou republiku. Od roku 1993 je UNILEASING také aktivním členem České leasingové a finanční asociace

Kontakt:

Unileasing a.s.

Ing. Pavel Nový

e-mail: lnovy@unileasing.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Keywords ČR-finance-trh-firmy-UNILEASING

Region