Bertelsmann si vybírá nCUBE pro zahájení prvního významnějšího testu interaktivní televize v Německu

Bertelsmann Broadband Group (BBG), dceřiná společnost mediálního gigantu Bertelsmann AG pro poskytování interaktivních širokopásmových služeb, oznámila, že si zvolila společnost nCUBE jako dodavatele technologie pro interaktivní televizi v Německu. Služba bude nabízena prostřednictvím regionálních kabelových sítí a ADSL (asymetrických digitálních účastnických linek). První instalace bude v Kolíně (NetCologne). Technické zkoušky začnou v polovině prosince, provoz bude zahájen na jaře 2000. Letos je plánováno ještě deset dalších instalací.

Prostřednictvím digitálních set-top boxů umožní nová interaktivní služba účastníkům vybírat si filmy, hudební videonahrávky, interaktivní reklamy, hry, dokumentární programy a filmy o cestování. Bude také napojena na internetový obsah, který bude poskytovat AOL Europe a společně ji budou provozovat společnosti Bertelsmann a American Online. Účastníci také budou mít přístup k službám nakupování online, jako například do internetového knihkupectví BOL společnosti Bertelsmann. Projekt bude výdělečný z několika zdrojů příjmu, k nimž budou patřit základní účastnické poplatky, poplatky na základě poskytnutých služeb, příjmy z reklamy a elektronického obchodu.

"Protože Bertelsmann má v úmyslu realizovat opravdové splynutí služeb na základě širokého pásma, potřebujeme takové partnery, jako je nCUBE, která má technologii s odstupňovatelnou kapacitou a má zkušenosti, které umožní projekt zrealizovat," uvedl Werner Lauff, vedoucí BBG. "Těšíme se na spolupráci s nCUBE v oblasti, o níž se domníváme, že je definitivním průlomem v elektronickém obchodování a počátkem skutečné konkurence službám placené televize v Evropě a na celém světě."

BBG použije ve svých testech televize nedávno spuštěný videoserver a "hyperkubickou" počítačovou platformu MediaCUBE 4 společnosti nCUBE. MediaCUBE4, který je v současné době serverem nCUBE s největší škálou možné kapacity, je schopný poskytovat video v rychlostech v pásmu od méně než 500 megabitů za sekundu (Mbps) až po 132 gigabitů za sekundu (Gbps). je možné spojit až čtyři jednotky 256 MediaCUBE, které pak fungují jako jediný počítač, který je schopen dodávat bez replikace obsahu 44.000 toků vizuálních dat simultánně v kvalitě potřebné pro vysílání. To umožňuje zákazníkům nCUBE vytvářet rozsáhlé knihovny obsahů s použitím menšího počtu pevných disků.

Pilířem MediaCUBE 4 je server MediaHUB(TM), kompaktní počítač, který obsahuje vše potřebné pro fungování jako nezávislý videoserver, včetně mechanismů pevných disků, vstupních modulů a základní jednotky počítače. Jeden MediaCUBE 4 je schopný dodávat toky rychlostí 516 Mbps a zabírá pouze pět standardních jednotek ve stojanu. Do jednoho 19palcového stojanu se vejde osm serverů MediaHUB a zajišťuje tak dodávku videotoků o rychlosti více než čtyři Gbps.

"Jsme nadšeni, že budeme spolupracovat se společností Bertelsmann v nejdůraznějším průniku do multimediálních služeb v Evropě," uvedl Michael J. Pohl, prezident společnosti nCUBE. "To, že jsme byli vybráni jedním z největším světových mediálních gigantů, je rozhodné potvrzení všeho, co jsme tvrdili o naší platformě, že je schopná poskytnout, totiž že je to videoserver s největším rozsahem výkonu, nejspolehlivější a nejhospodárnější, který je dnes na trhu."

Počet domácností, jichž se test bude týkat, a délka testu nebyly zatím zveřejněny.

Zasílání videa bude předváděno na stánku nCUBE č. 3201, v expozici CableNET(R) 99 (Západní hala), ve stánku 4141 společnosti Communication Systems, ve stánku 1401 společnosti General Instruments, ve stánku 2339 společnosti Reltec/Marconi, ve stánku 3601 společnosti Motorola a ve stánku 855 společnosti ADC Telecommunications Inc. na výstavě Western Show v Los Angeles ve dnech 15. - 17. prosince.

Bertelsmann Broadband Group GmbH & Co. KG, plně vlastněná dcera společnosti Bertelsmann AG, byla založena na jaře 1999 s cílem rozvíjet interaktivní kabelové sítě. Bertelsmann AG je největší mediální společností v Evropě a čtvrtá největší mediální společnost na světě s provozy v 53 zemích a podíly v knižních vydavatelstvích, hudebních vydavatelstvích, časopisech, novinách, televizích, filmových společnostech, rádiích, tištěných médiích a společnostech poskytujících služby online. V USA má Bertelsmann podíly například ve společnostech Random House, Doubleday Direct, BMG Entertainment (Arista Records, RCA Records), Gruner & Jahr USA Publishing (Family Circle, McCall's), barnesandnoble.com (42 procent), Offset Paperback Manufacturers, Berryville Graphics a Springer Verlag (86,5 procenta).

Společnost nCUBE, založená v roce 1983, je soukromá společnost, která se specializuje na systémy dodávání videa ve vysílací kvalitě. Díky know-how a jedinečné nastavitelnosti výkonu je videoserver společnosti nCUBE přednostně vybírán pro přední testy a realizace videa na přání ve světě. Videoservery společnosti nCUBe obsahují software Oracle Video Server. Nedávno společnost nCUBE koupila SkyConnect, předního dodavatele systémů pro vkládání digitální reklamy pro odvětví kabelové televize. Společnosti nCUBE a SkyConnect už dohromady dodali více než 24.000 videotoků ve formátu MPEG a jsou tak největší instalovanou bází systémů MPEG serverů. Společnost nCUBe, jakožto programový partner Oracle Business Alliance(SM) má solidní pozici, aby uspokojila potřeba rychle rostoucího trhu interaktivní televize, telekomunikačních služeb a internetu. Společnost má sídlo v San Francisku a kanceláře po celém světě. Více informací o nCUBe najdete na internetu na adrese http://www.ncube.com anebo zavolejte na číslo 1-800-654-2823.

nCUBE je registrovaná ochranná známka a MediaCUBE je ochranná známka společnosti nCUBE. Oracle je registrovaná ochranná známka a Oracle Alliance je ochranná známka společnosti Oracle Corporation.

ots Original Text Service: nCUBE

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Michael Schacht, Bertelsmann Broadband Group, +49- 40-808033- 200; nebo Ron Barracks, nCUBE, 303-218-9166

Webová stránka: http://www.ncube.com