Otevírá se 51. Frankfurtský knižní veletrh. Největší světový trh idejí a mezinárodní fórum pro literární objevy

Dnes se otevírá 51. Frankfurtský knižní veletrh, největší světový trh idejí a obsahů, stejně jako jedna z nejvýznamnějších mezinárodních kulturních událostí, která se koná každý rok. 6643 nakladatelství ze 113 zemí tu nejen vystavuje asi 380.000 knih - mezi nimi 90.000 nových publikací -, ale prezentuje také širokou škálu elektronických publikací.

Internet a jeho vliv na knižní trh jsou jedním z hlavních témat na tomto knižním veletrhu. Zhruba každý čtvrtý vystavovatel nyní nabízí elektronické publikace - obvykle jako dodatky ke knihám.

Čím více se internet stává normálním jevem každodenního života jako informační médium, tím více roste význam prodeje knih online. Obchodování s právy a licencemi jako klíčová forma obchodu na Frankfurtském knižním veletrhu se šíří o to více, o co výrazněji jsou nakladatelství zasažena globalizací společností, médií a obsahů.

Současně je však pro širokou veřejnost na knižním veletrhu větší atrakcí, než kdy dříve zkušenost osobního setkání s autory. Na 51. Frankfurtském knižním veletrhu se plánuje více než 1000 setkání s autory. Je vcelku přirozené, že udělení Nobelovy ceny Günteru Grassovi vyvolalo skutečnou bouři nadšení pro dnešní literaturu v Německu, což se nepochybně pocítí na letošním knižním veletrhu. Také Grass veletrh osobně navštíví.

Nejsou to však jen zavedení spisovatelé, kdo přitahuje obzvláštní pozornost. Der Spiegel z tohoto týdne tvrdí, že mezi "novými německými spisovateli" jsou pociťovány nové začátky. Jsou objevovány nové talenty a nalézají širokou čtenářskou veřejnost, v neposlední řadě díky prezentaci ve Frankfurtu.

Literární akce na 51. Frankfurtském knižním veletrhu také zahrnují spisovatele z Maďarska, kteří jsou tu deset let po pádu železné opony čestnými hosty uvádějícími více než 100 nových vydání produkovaných jen v samých německých nakladatelstvích, spolu se čteními, uměleckými výstavami a koncerty. Maďaři jsou připraveni dát se objevit jako evropský kulturní národ.

51. Frankfurtský knižní veletrh trvá do 18. října 1999.

Pro detailní informace o 51. Frankfurtském knižním veletrhu

- o všech vystavovatelích

- o knihách a elektronických produktech

- o všech událostech