V Medellínu drží korupci pod kontrolou s pomocí SAP

Praha 4. června (PROTEXT)

Společnost SAP, největší dodavatel aplikačního softwaru pro organizace všech velikostí, oznámila, že dvoumilionové město ze střední Kolumbie Medellín sjednotilo své procesy pomocí integrovaného systému SAP pro veřejnou správu. Řešení SAP pomáhá zlepšit vztahy s daňovými poplatníky, sjednotit uzavírání městských smluv a dokonce snížit korupci.

Město s ročními příjmy okolo 43 miliard amerických dolarů a 9 tisíci zaměstnanci potřebovalo nutně zlepšit kontrolu svých financí. Daňová přiznání byla často chybová a potenciální dodavatelé se potýkali s jinými pravidly na každém úřadě, se kterým spolupracovali.

V roce 2003 poptala radnice řešení, které by pomohlo zlepšit vztahy s občany, sledovat účinky vládních programů, mít pod kontrolou výběr daní a sledování rozpočtu. “Chtěli jsme integrovat stejně jako to dělají firmy,” řekl Juan Esteban Velasquez, ředitel informatiky Města Medellín.

Medellín zvolil SAP z několika důvodů. “SAP je celosvětovým lídrem v integraci a nabízí osvědčené řešení pro veřejnou správu,” řekl Velasquez a doplňuje: “navíc přes 70 procent organizací, se kterými spolupracujeme, má v současnosti SAP.” Radnice si dokonce provedla průzkum spokojenosti zákazníků SAP a zjistila, že 186 z nich vyjadřuje s řešením SAP vysokou spokojenost.

Jelikož Město Medellín je veřejná organizace, měřítkem není zvýšení zisku jako u firem. Výkonnější správa města zlepšila vztahy s daňovými poplatníky a dodavateli, což na druhou stranu vylepšilo ekonomiku města. Řešení od SAP umožnilo městu integrovat data a rychle získávat reporty. Na jejich základě mohou zastupitelé města dělat správná rozhodnutí. V současnosti ví přesně, kolik peněz utratili a kolik vybrali od poplatníků. Tyto informace dříve neměli včas.

Transparentnost vysloužila městu cenu Prezidentského programu v boji s korupcí. Zastupitelé města dokonce nachytali a poslali do vězení dva zloděje, kteří zpronevěřili téměř 300.000 amerických dolarů. “Umožnil nám to nový software. Kdo by se chtěl zaplést do podvodů teď vidí, že to není tak jednoduché. Pravděpodobně stále ještě existuje nějaká korupce, ale máme nástroj, pomocí kterého můžeme kdykoliv vysledovat podvod,” potvrzuje Velasquez.

Spokojenější jsou také občané. Jednotliví plátci daní jsou lépe obslouženi, účty jsou přesnější a navíc mají možnost platit elektronicky nebo s kreditní kartou.

Pro více informací kontaktujte:

Květa Kubotová

Public Relations Manager