Lyondell oznámil výstavbu evropského závodu na BDO

HOUSTON 8. července (PROTEXT/ots)

Lyondell Chemical Company (NYSE: LYO) dnes oznámila plány na postup výstavby nového závodu světového rozsahu na výrobu butanediolu (BOD) a derivátů v Nizozemsku, která má být dokončena v roce 2001. Závod bude postaven v Botleku poblíž Rotterdamu, kde společnost provozuje závod na propylén oxid (PO).

Lyondell také oznámil, že rozšíří svůj největší závod na vícemocné alkoholy v Channelview v Texasu s využitím vlastní impaktní (rázové) technologie. Závod sousedí s dvěma jednotkami Lyondellu na výrobu propylén oxidu (PO), které poskytují základní surovinu pro závod na vícemocné alkoholy, a s olefinovým komplexem společnosti Equistar Chemicals, který dodává propylén do jednotek na PO.

"Závod na BDO je pro Lyondell velmi atraktivní projekt, jak na bázi samotného závodu, tak z hlediska integrace," řekl Morris Gelb, výkonný viceprezident a provozní ředitel Lyondellu. "Máme již řadu obchodních dohod, které dohromady představují závazky na více než 75 procent nové kapacity. Závod bude využívat Lyondellovu výrobu PO pro dodávky primární suroviny a bude využívat ekonomické integrace v Botleku."

"Tato investice poskytne významný cash flow a rozšíří využívání PO ve vysoce hodnotné rychle rostoucí "downstreamové" oblasti derivátů," řekl Gelb. "Světový trh BDO a derivátů rychle roste. Tento projekt umožní Lyondellu plnit potřeby odběratelů BDO na celém světě. Je součástí programu uspořádaných kapitálových výdajů a neovlivní naše cíle agresivního snižování dluhu."

S roční kapacitou BDO 125.000 tun/275 miliónů liber bude nový rotterdamský závod největším jednolinkovým závodem na BDO na světě. Nový závod bude zahrnovat konstrukční zlepšení, která výrazně zvýší výnosy a kapacitu. Lyondell provozuje závod na BDO také v Channelview v Texasu, který má roční kapacitu 54.000 tun/120 miliónů liber.

Lyondellova vlastní nízkonákladová technologie výroby BDO je jedinou, která využívá PO jako základní surovinu. Jako vedlejší produkt vyrábí MPDiol(R), unikátní a rychle rostoucí speciální glykol. Závod bude vyrábět také alylalkohol. BDO a deriváty jsou používány ve výrobě uretanů, strojírenských pryskyřic, vláken, ředidel, léčiv, potravin a nápojů.

Dalším klíčovým krokem ve světovém Lyondellově programu přechodu na impaktní technologii je channelviewský projekt vícemocných alkoholů. Posiluje vedoucí postavení společnosti v hlavních PO derivátech a umožňuje Lyondellu plnit rostoucí celosvětové požadavky zákazníků. Impaktní technologie, vyvinutá výzkumnými pracovníky společnosti, dovoluje velmi levné odstraňování úzkých míst a snižuje energetické požadavky a odpady, což má za výsledek nízké provozní náklady. "V kombinaci s nízkými náklady na výrobu olefinů a propylén oxidů nám přechod na impaktní technologii dá nejefektivnější systém výroby vícemocných alkoholů na světě," řekl Gelb.

Lyondell je přední světový producent konvenčních a výkonových vícemocných alkoholů. V roce 1998 společnost uvedla do provozu novou jednotku využívající impaktní technologii ve svém belgickém závodě v Rieme. Technologie je také využívána v závodě společnosti na výrobu vícemocných alkoholů v South Charlestonu v Západní Virginii.

Tento nový projekt zvýší roční výrobu vícemocných alkoholů v Channelview o více než 50 procent na hodně přes 230.000 tun/500 miliónů liber za malý zlomek nákladů na konvenční zařízení na výrobu polyeterových vícemocných alkoholů. Finance na projekt jsou zahrnuty v kapitálovém programu Lyondellu rozpočtovaném na rok 1999.

Vícemocné alkoholy zaujímají dvě třetiny poptávky po PO, jehož hlavním výrobcem je Lyondell. Vícemocné alkoholy jsou primárně používány pro výrobu uretanů, určených pro pěny pro lůžkoviny a nábytek, automobilové interiéry, kobercové podklady a výrobky CASE (potahy, lepidla, těsnící materiály a elastomery).

Lyondell Chemical Company se sídlem v Houstonu v Texasu, je největším světovým výrobcem propylén oxidu (PO); druhým největším světovým dodavatelem vícemocných alkoholů a TDI (toluen diizokyanatan); přední producentem propylén glykolu; předním producentem dalších PO derivátů, jako jsou BDO (butanediol) a PGE (propylén glykol etér); a producent styrenmonomeru a MTBE, jako vedlejších produktů z výroby PO.

Prostřednictvím svého 41procentního podílu v Equistar Chemicals, LP, je Lyondell také největším producentem etylénu, propylénu a polyetylénu v Severní Americe a předním producentem vysoce hodnotných speciálních polymerů a polymerického prášku.

Prostřednictvím svého 58,75procentního podílu v LYONDELL- CITGO Refining LP je Lyondell jednou z největších rafinérií v USA, která zpracovává velmi těžkou venezuelskou ropu pro výrobu benzínu, motorové nafty s nízkým obsahem síry a leteckého paliva.

Prostřednictvím svého 75procentního podílu v Lyondell Methanol Company L.P. je Lyondell třetím největším výrobcem metanolu v USA. ots Original Text Service: Lyondell Chemical Company Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: media, Jackie Wilson, 713- 652-4596, nebo investoři, Sami Ahmad, 713-309-7141, oba z Lyondell Chemical Company Webová stránka: http://www.lyondell.com

Klíčová slova Lyondell

Chemický a farmaceutický průmysl