FMC Corporation zvolila nové členy ředitelské rady

FMC Corporation dnes oznámila, že Enrique J. Sosa a Joseph H. Netherland byli zvoleni do ředitelské rady společnosti.

Sosa, 59, byl jmenován prezidentem BP Amoco Chemicals, když se obě společnosti sloučily 1. ledna 1999, v dubnu 1999 však ze své funkce odstoupil. Předtím byl výkonným viceprezidentem Amoco Corporation od roku 1995 a vedl chemický sektor Amoca, když řídil celosvětové chemické operace společnosti.

Před vstupem do Amoca byl vyšším viceprezidentem The Dow Chemical Company, prezidentem Dow North America a členem ředitelské rady Dow. Sosa vstoupil do Dow v roce 1964 a po příštích 25 let zastával mezinárodní manažerské funkce. V roce 1990 byl jmenován viceprezidentem společnosti, v roce 1991 byl zvolen vyšším viceprezidentem a v roce 1993 se stal prezidentem Dow North America.

Má tituly bakaláře, magistra a doktora v zemědělství z University of Florida. Je členem ředitelské rady Electronic Data Systems. Byl členem ředitelské rady Chemical Manufactures Association a členem jejího výkonného výboru.

Byl také předsedou výkonného výboru American Plastic Council. Působil jako člen výkonného výboru americké sekce Society of Chemical Industry. Působil také jako ředitel Dow Corning Corporation a Destec Energy, nezávislého dodavatele elektřiny.

Netherland, 52, byl zvolen prezidentem FMC v červnu 1999. Působil jako výkonný viceprezident FMC od roku 1998 a byl generálním ředitelem energetické a dopravní skupiny FMC od roku 1992.

Netherland vstoupil do společnosti v roce 1973 jako obchodní plánovač strojírenské skupiny. Prošel různými funkcemi ve skupině obranného zařízení. V roce 1978 byl jmenován provozním ředitelem dělostřelecké divize, pověřený zahájením výroby Bradleyho bojového vozidla.

V roce 1983 přešel jako ředitel do bývalé skupiny ropného zařízení FMC, divize řízení kapalin a v roce 1984 se stal ředitelem divize vrtů. V roce 1985 se Netherland stal generálním ředitelem skupiny a v dubnu 1989 generálním ředitelem bývalé skupiny FMC pro speciální strojírenství.

Před vstupem do FMC Netherland pracoval jako průmyslový inženýr pro E. I. DuPont de Nemours and Co. Od roku 1969 do roku 1972 sloužil jako důstojník americké pobřežní stráže.

Získal titul bakaláře věd v průmyslovém inženýrství na Georgia Institute of Technology a magistra obchodní administrativy na Wharton School of Finance při University of Pennsylvania.

Netherland je bývalým předsedou Petroleum Equipment Suppliers Association. Působil v ředitelské radě American Petroleum Institute a aktivně pracuje v četných charitativních organizacích.

Tyto volby rozšířily radu FMC na 12 členů, s 10 vnějšími a 2 vnitřními řediteli.

FMC Corporation je jedním z předních světových výrobců chemikálií a průmyslových a zemědělských strojů. Společnost se sídlem v Chicagu ohlásila v roce 1998 roční obrat 4,4 miliardy USD. FMC zaměstnává 16.000 lidí ve více než 100 výrobních závodech a dolech v 25 zemích. Společnost dělí svou činnost do pěti hlavních oborů: energetické systémy, potravinářské a dopravní systémy, zemědělské produkty, speciální chemikálie a průmyslové chemikálie. ots Original Text Service: FMC Corporation Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: Media, Tom Kline, (USA) 312-861-6100, nebo Investor Relations, Randy Woods, (USA) 312-861-6160, oba z FMC Company News On-Call: http://www.prnewswire.com/comp/121861.html nebo fax, (USA) 800-758-5804, linka 121861

Klíčová slova FMC Corporation

Chemický a farmaceutický průmysl