Vyhlášení cen Praemium Imperiale za rok 1999

Japonské sdružení pro umění (Japan Art Association) oznámila jména osob, které 9.června 1999 v 11:00 v Alice Tully Hall v newyorském Lincolnově centru obdržely 11. cenu s názvem Praemium Imperiale. Přítomen byl guvernér japonského sdružení princ Hitači s princeznou Hitači. Oceněné osoby oznámil Šigeaki Hazama, předseda výkonného výboru Praemium Imperiale při Japonském sdružení pro umění.

Cenu za rok 1999 dostali:

Malba Anselm Kiefer Německo

Sochařství Louise Bourgeois USA

Architektura Fumihiko Maki Japonsko

Hudba Oscar Peterson Kanada

Divadlo/film Pina Bausch Německo

Před vyhlášením výsledků uspořádal starosta New Yorku Rudolph Giuliani slavnostní recepci se snídaní na počest oceněných osob ve svém oficiálním sídle Gracie Mansion.

Japonské sdružení pro umění vytvořilo cenu Praemium Imperiale v roce pro oceňování celoživotních výsledků v oblasti umění. Mezinárodními poradci jsou: Umberto Agnelli, Raymond Barre, Edward Heath, Yasuhiro Nakasone, David Rockefeller Jr. a Richard von Weizsacker. Jacques Chirac, Amintore Fanfani, David Rockefeller Sr. a Helmut Schmidt jsou čestnými poradci. Pro výroční ceny navrhuje kandidáty šest nominačních komisí, přičemž v čele každé z nich je mezinárodní poradce. Konečný výběr provádí Rada kurátorů Japonského sdružení pro umění. Každý z oceněných obdrží pamětní medaili a honorář 15 miliónů jenů (asi 121.000 USD) na slavnostním ceremoniálu konaném 28.října 1999 v tokijské Meiji Memorial Hall.

GRANT PRAEMIUM IMPERIALE pro MLADÉ UMĚLCE

Grant ve výši 5 miliónů jenů (asi 40.000 USD) byl poskytnut ústavu INSTITUTO SUPERIOR de ARTE na Kubě, a to 9.června na tiskové konferenci Praemium Imperiale v New Yorku. tento ústav, založený v roce 1976, je kubánskou státní univerzitou pro umění. Bylo zde vyškoleno více než 2000 umělců v oblasti hudby, malby, sochařství, grafiky, konzervátorství, divadla, tance a mediálních umění (fotografie, film, televize). Grant pro mladé umělce byl udělen na připomínku 10.výročí Praemium Imperiale. Je určen pro organizace nebo instituce, které přispívají k rozvoji mladých umělců nebo slibných osob.

Další informace o Praemium Imperiale jsou na internetu na adrese http://www.fujisankei-g.co.jp/pi

K dispozici jsou životopisné informace o oceněných osobách.

Nebo kontakt:

The Japan Art Association, Tokio Tel: 81-3-3578-3790; Fax: 3578-3799

Gerry Casanova, New York, 212-843-8067 Adelheid Maruhn, Munich, 49-89-361-3233

ots Original Text Service: The Japan Art Association

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: Gerry Casanova, Rubenstein Associates, 212-843-8067, za The Japan Art Association

Webová stránka: http://www.fujisankei-g.co.jp/pi

Klíčová slova Japan Art Association