Ocelářské odbory v USA podporují protinávrh na valné

hromadě Continentalu HANNOVER 2. června (PROTEXT/Two Ten)

Odborový svaz United Steelworkers of America (USWA) dnes eskaloval svou mezinárodní kampaň proti německému pneumatikářskému kolosu Continental AG tím, že výroční hromadě akcionářů společnosti zaslal protinávrh na odvolání, propuštění nebo nahrazení správní rady společnosti dokud nepřijme firemní kodex řízení založený na konvencích Mezinárodní organizace práce (ILO), včetně práva na zakládání odborů, kolektivní vyjednávání a na stávku.

Protinávrh se nepodařilo doručit, upoutal však pozornost finančních analytiků a hlavních akcionářů, kteří se stále více obávají, že devítiměsíční stávka v největším americkém závodě společnosti v Charlotte, Severní Karolína, ohrozí jejich investice.

"Společnost nyní trpí nízkou produkcí, ztrátou prodejních příležitostí, napjatými vztahy se zákazníky a rostoucí ztrátou důvěry zákazníků a vlády," řekl John Sellers, výkonný viceprezident Konference gumárenského a plastikářského průmyslu při USWA.

"Tyto akce ohrožují naši pověst jako kvalitního výrobce pneumatik a jako odpovědného příslušníka firmy," řekl Sellers akcionářům.

Sellers řekl, že společnost nyní čelí dalším problémům ve formě závazku zpětných plateb mnoha miliónů dolarů; společnost byla obviněna z mnohanásobného porušení amerického pracovního práva a bude-li shledána vinnou v jediném bodě obžaloby, bude muset vzít stávkující dělníky zpět a zaplatit jim zpětně mzdy od začátku stávky.

Sellers řekl, že americká vláda je při vyřizování takových případů úspěšná z 80 procent. "Možnost závazku ke zpětné výplatě je reálná a v boji proti širokým důkazům, které jsme shromáždili o přestupcích Continental General, společnost také čelí dodatečným nákladům za právní poplatky, odhadovaným na více než 10 miliónů dolarů."

K Sellersovi a delegaci dělníků z bojujícího amerického závodu se připojil ředitel svazu pro mezinárodní vztahy Jerry Fernandez a zástupci z IG Metall a IGBCE, dvou odborových svazů, které zastupují dělníky v německých závodech Continental AG.

Earl Propst, veterán pracující v charlottském závodě téměř 30 let a prezident místních odborů, řekl akcionářům, že stávkující procházejí "peklem", avšak pouze 12 odborářů prošlo stávkovými hlídkami a vrátilo se do práce. Na straně Propsta byl Mark Cieslikowski, pracující posledních devět let jako technik pro zajišťování jakosti, Charles Hill, který vyrábí v General Tire pneumatiky 29 let.

Sellers řekl, že stávka byla vyhlášena na protest proti nezákonným akcím společnosti při loňském vyjednávání a že byla podnícena najímáním "dělníků pro trvalou náhradu", což je nezákonné v Německu i většině evropských zemí.

"Nyní musíte pochopit, že ve Spojených státech je najímání trvalé náhrady kontroverzní praxí, která je považována za vyhlášení války vedením odborově organizovaným dělníkům," řekl.

Když byla v roce 1988 znovu otevřena jednání mezi Continental General Tire a místními odboráři Z USWA, se společnost ubránila pokusu odborů dojednat zvýšení mezd a příplatků na průmyslovou úroveň. General Tire byla koupena společností Continental v roce 1987.

Kvůli ústupkům nutným pro oživení churavějícího výrobce pneumatik viděli dělníci všeobecné zvýšení mezd naposledy v roce 1989 a jejich důchody byly naposledy zvýšeny v roce 1992. Při obnovení vyjednávání společnost opět prosperovala, stávka však měla zničující vliv.

"Jak dnes říkám, charlottský závod vyrábí méně pneumatik a není schopen vyrábět stejné výrobkové řady jako před stávkou," řekl Sellers. "Výroba je při nejlepším na 50 procentech předstávkové úrovně, nesmíte však zapomínat na často sníženou kvalitu a nárůst šrotu a odpadu vznikajícího na neefektivních výrobních linkách. Výroba jistě dále poklesne s nástupem horkého charlottského léta."

Sellers řekl, že odborový svaz vede širokou kampaň v USA, aby získal podporu ostatních svazů a zákazníků. Úsilí není rozšiřováno do dalších zemí a je podporováno dvěma mezinárodními odborovými sekretariáty - Mezinárodní federací dělníků chemického průmyslu, energetiky a hornictví v Bruselu a Mezinárodní nadací kovodělníků v Ženevě.

Kontakt: Gerald Dickey (English), tel. v USA +1 704-333- 2060, nebo Mary Herdoiza (Anglie/Španělsko), +1 202-842-3100, nebo Dieter Waizenegger (Německo), +1 202-637-5193, všichni z USWA.

Klíčová slova odbory-Continental

Chemický a farmaceutický průmysl
Zpracovatelský a výrobní průmysl
Politika, veřejná správa a soudy