Reliant Energy zahajuje spolupráci s UNA

PRAHA 11.března (PROTEXT/ots)

Společnost Reliant Energy (označení na burze NYSE: REI) a nizozemská energetická společnost N.V. Energieproduktiebedrijf UNA (UNA) oznámily záměr vytvořit strategické partnerství s dceřinou společností Reliant Energy, která hodlá získat 40 procent akcií ve společnosti UNA za zhruba 900 miliónů dolarů.

Dohoda předpokládá, že Reliant Energy před koncem roku 2002 zvýší svůj akciový podíl na společnosti UNA na majoritní balík a nakoupí zbývající akcie nejpozději na konci roku 2006.

UNA je jedním ze čtyř velkých nizozemských producentů energie s průměrnou kapacitou 3400 megawattů vyprodukované energie, což představuje téměř 20 procent nizozemského trhu. Provozuje plynové, tepelné a kogenerační elektrárny v oblastech Amsterodamu a Utrechtu.

Partnerství Reliant Energy/UNA se má pro společnost Reliant Energy stát v Evropě exkluzívním investičním prostředkem. Obě společnosti se budou podílet na každodenním řízení obchodních aktivit, přičemž Reliant Energy bude kombinovat své komerční a finanční možnosti s aktivy a provozními zkušenostmi společnosti UNA.

"Ze strategického hlediska se na to díváme jako na příležitost posílit aktivy podloženou marketingovou a obchodní strategii, která se nám osvědčila ve Spojených státech," prohlásil prezident a provozní ředitel společnosti Reliant Energy Steve Letbetter.

"Evropa je nejdůležitějším regionem mimo Spojené státy, který nabízí kombinaci deregulujících trhů s elektrickou energií a plynem společně se silnou komerční, politickou a právní infrastrukturou. UNA je vedoucím producentem energie v Nizozemsku a nabízí jedinečný vstupní bod do Evropy. partnerstvím jsme nadšeni a těšíme se na spolupráci se společností UNA a jejími zaměstnanci."

"Jsme rádi, že může být naším partnerem vedoucí americká energetická společnost, jakou je Reliant Energy," uvedl výkonný ředitel společnosti UNA Paul Koppen de Neve. "Hledali jsme strategické partnerství se silným hráčem z průmyslu a při selekci jsme uvažovali o některých nejprominentnějších energetických společnostech na světě. Věříme, že Reliant Energy přinese zkušenosti s komerčním a strategickým řízením, které potřebujeme k tomu, aby se UNA stala vedoucím producentem a prodejcem energie v Evropě."

Transakce podléhá schválení závodní rady společnosti UNA, několika regulačních orgánů v Nizozemsku a musí vyhovět rovněž několika dalším podmínkám. K dokončení by mělo dojít již v červnu 1999, přičemž zástupcem Reliant Energy při transakci je společnost Warburg Dillon Read. UNA je zastupována společností Merrill Lynch.

Reliant Energy má sídlo v americkém Houstonu a je diverzifikovanou mezinárodní společností s ročním obratem 11,5 miliardy doalrů a s aktivy převyšujícími 19 miliard USD. Její Jádrové aktivity jsou rozděleny do dvou skupin - Reliant Energy Wholesale Group a Reliant Energy Retail Group. Reliant Energy Wholesale Group poskytuje komplexní služby v oblasti velkoobchodního prodeje elektrické energie a zemního plynu a služby související s řízením rizik pro zákazníky v severní Americe.

Skupina má téměř 18.000 megawattů produkční kapacity a projekty na více než 1900 megawattů, které jsou rozestavěné anebo ve fázi vývoje, podobně jako 8200 mil mezistátního plynovodu a 4000 mil rozestavěného plynovodu. Objem velkoobchodních transakcí dosahuje zhruba 4,0 miliardy krychlových stop zemního plynu za den a 65 miliónů megawatthodin elektřiny.

Tři zařízení společnosti Reliant Energy Retail Group a jedno zařízení na elektrickou energii slouží téměř čtyřem miliónům uživatelů elektrické energie a zemního plynu v šesti státech, čímž se Reliant Energy stává čtvrtým největším zařízením kombinujícím elektrickou energii a zemní plyn ve Spojených státech. Maloobchodní skupina společnosti poskytuje neregulované maloobchodní energetické produkty a služby zákazníkům mimo své tradiční oblasti poskytování služeb. Reliant Energy rovněž vlastní podíly v mezinárodních elektrárenských společnostech, které slouží zhruba 9,5 miliónu zákazníků v latinské Americe. Reliant Energy se navíc stala vítězem na výstavbu a provoz systémů na distribuci zemního plynu v Kolumbii a Mexiku a má projekty na průmyslovou výrobu energie v Argentině a Indii. Více informací o společnosti Reliant Energy lze obdržet na internetové stránce http://www.reliantenergy.com ots Original Text Service: Reliant Energy Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: média: Sandy Fruhman, Tel.: (USA) 713-207-3123, nebo investoři: Randy Burkhalter, Tel.: (USA) 713-207-3115, oba z Reliant Energy Webová stránka: http://www.reliantenergy.com

Klíčová slova Reliant Energy

Evropa, EU, NATO (es)