Cyprus Amax prodává těžbu uhlí

DENVER 14. května (PROTEXT/ots)

Cyprus Amax Minerals Company (NYSE: CYM) dnes oznámila, že dosáhla konečné dohody o prodeji své pobočky Cyprus Amax Coal společnosti RAG International Mining GmbH.

Rady Cyprus Amax a RAG schválily prodej, který podléhá zákonnému souhlasu a dalším obvyklým podmínkám a který by měl být uzavřen co možná nejdříve. Cyprus Amax očekává, že dostane celkové plnění ve výši asi 1,1 miliardy USD, spočívající v hotovosti a úznání dluhu. Kupující přebírá další dlouhodobé závazky a získává související aktiva. Navíc Cyprus Amax dostane určité platby za produkci z dolu Willow Creek.

Vzhledem k očekávanému daňovému postavení Cyprus Amax v roce 1999 se očekává, že transakce bude mít za výsledek částečné snížení daňových plateb. Společnost neočekává, že bude mít z transakce nějaké materiální zisky nebo ztráty.

Cyprus Amax Coal je jeden z předních amerických obchodníků uhlím s pozemky v Pennsylvanii, pánvi řeky Powder River ve Wyomingu, v Utahu, Coloradu a Illinois. V roce 1998 Cyprus Amax Coal měla příjmy z těchto pozemků přes 800 miliónů USD a dodávky 68 miliónů tun uhlí. Australská uhelná aktiva společnosti Cyprus nejsou součástí prodeje.

Poradcem Cyprus Amax byl při transakci Salomon Smith Barney a poradcem RAG byl Chase Securities Inc.

Milton H. Ward, předseda, prezident a výkonný ředitel, prohlásil: "Očekáváme, že použijeme výnosy z této transakce na snížení dluhu, financování programu zpětného odkupu stávajících akcií, významné posílení naší finanční pozice a podporu růstových příležitostí našeho hlavního důlního podnikání."

Cyprus Amax Minerals Company se sídlem v Englewoodu v Coloradu je předním producentem mědi a uhlí, největším světovým producentem molybdenu a má 30procentní podíl v Kinross Gold Corporation. Cyprus Amax provádí prospekci nerostů po celém světě.

Skutečné výsledky se mohou podstatně lišit o do budoucna zaměřených prohlášení společnosti. Viz Výstražné prohlášení a Rizikové faktory obsažené na formuláři 10-K společnosti za rok 1998.

Faxovou kopii tohoto tiskového prohlášení Cyprus Amax získáte na čísle 1-800-758-5804, linka 224250. Tisková prohlášení jsou rovněž přístupná na Internetu na webové stránce Cyprus Amax Minerals Company http://www.cyprusamax.com. ots Original Text Service: Cyprus Amax Minerals Company Internet: http://www.newsaktuell.de Kontakt: Gerald J. Malys, Senior Vice President & Chief Financial Officer, 303-643-5060, nebo John Taraba, Vice President & Controller, 303-643-5244, oba z Cyprus Amax Minerals Company Company News On-Call: http://www.prnewswire.com/comp/224250.html nebo fax, 800-758-5804, ext. 224250 Webová stránka: http://www.cyprusamax.com e-mail: NA_global@newsaktuell.de

Klíčová slova Cyprus Amax

Zpracovatelský a výrobní průmysl