Edison International získá od PowerGen dvě elektrárny

ROSEMEAD (USA) 3. května (PROTEXT/ots)

Společnost Edison International (NYSE: EIX) dnes oznámila, že její stoprocentně vlastněná nezávislá dceřiná energetická společnost, Edison Mission Energy, uzavřela smlouvu o koupi elektráren Ferrybridge a Fiddler's Ferry od britské společnosti PowerGen za 2033 miliónů USD (1251 miliónů liber). Každý závod má kapacitu zhruba 2000 megawatt. Očekává se, že transakce bude uzavřena ve druhém čtvrtletí roku 1999.

"Chceme naši činnost strategicky a globálně rozvíjet a tato akvizice nám umožní být více konkurenceschopní na britském trhu," uvedl John E. Bryson, předseda představenstva a generální ředitel (CEO) společnosti Edison International. "Tato akvizice se okamžitě projeví ziskem pro naše akcionáře. Spolu s dalšími nedávnými akvizicemi ve Spojených státech a Asii tak získáváme větší, diverzifikovanější portfolio aktiv v oblastech stabilního růstu," uvedl Bryson.

V souvislosti s touto akvizicí plánuje Edison Mission Energy investovat 325 miliónů USD (200 miliónů liber) do modernizace zařízení na kontrolu emisí elektráren připojením nových hořáků s nízkou produkcí NOx nejpozději do roku 2002 a zařízení na odsíření fluidních plynů nejpozději do roku 2003.

"Ekologický provoz je jedním z našich klíčových cílů a prokázali jsme, že podstatné ekologické modernizace mohou být slučitelné se silnými ekonomickými výsledky," uvedl Edward R. Muller, prezident a generální ředitel (CEO) společnosti Edison Mission Energy. Muller dodal, že po navrhované ekologické modernizaci budou elektrárny mít jedny z nejnižších emisí oxidu siřičitého a oxidů dusíku z uhelných elektráren v Británii.

Akvizice podléhá schválení ze strany úřadů podle britské legislativy pro kontrolú fúzí a v souladu s loňským závazkem společnosti PowerGen vůči britské vládě, který společnosti umožnil koupit společnost East Midlands Electricity Regional Electricity Company.

Edison International je přední světovou společností v oblasti výroby energie, distribuce, výzkumu a technologií, kapitálových investicí a marketingu produktů a služeb pro spotřebitele. Edison International s ústředím v kalifornském Rosemead je mateřskou společností s dcerami Southern California Edison, Edison Mission Energy, Edison Enterprises a Edison Capital.

Edison Mission Energy se specializuje na rozvoj, akvizice, řízení výstavby a provoz energetických podniků na celém světě. Je jeden z předních světových producentů energie a její investice zahrnují 48 projektů, které v současné době jsou v provozu v Austrálii, Španělsku, Británii - včetně hydroelektráren s kapacitou 2088 megawatt ve Walesu a účastí ve dvou plynových elektrárnách v Anglii - a ve Spojených státech a pět závodů je ve výstavbě v Indonésii, Itálii, Thajsku, Turecku a Spojených státech (Portoriko). Celkem tyto projekty představují produkční kapacitu téměř 12.400 megawatt.

V březnu Edison Mission Energy oznámila, že koupí elektrárny na uhlí s kapacitou 9772 megawatt ve Středozápadní oblasti Spojených států, které v současné době patří společnosti Commonwealth Edison, a 40 procent společnosti Contact Energy, která vlastní a provozuje hydroelektrárny, geotermální elektrárny a elektrárny na uhlí na Novém Zélandě s celkovou produkční kapacitou 2371 megawatt. Contact také dodává plyn a elektřinu zákazníkům na Novém Zélandě a má menšinové účasti ve dvou projektech v Austrálii. Očekává se, že obě transakce budou ukončeny v letošním roce.

ots Original Text Service: Edison Mission Energy

Internet: http://www.newsaktuell.de

Kontakt: v USA: Randall D. Oliver, 949-798-7840, nebo fax, 949- 225-7740, nebo ve Spojeném království: S. Linn Williams, 0171-312- 4082, nebo fax, 0171-312-4044, oba ze společnosti Edison Mission Energy

Klíčová slova Edison International