Snaha o zničení církve Shincheonji v Jižní Koreji pokračuje

Církev Shincheonji se stala cílem pronásledování kvůli svému úspěšnému růstu. Navyšující se počet útoků na členy této nově vznikající náboženské menšiny vedl Americkou komisi pro mezinárodní náboženskou svobodu (USCIRF) už v březnu letošního roku k prohlášení, že "Shincheonji prochází šikanou ze strany vlády Jižní Koreje a společnosti."

Na zhoršující se situaci bylo upozorněno na 44. zasedání Rady OSN pro lidská práva, neboť kromě tisíců případů šikany, únosů, verbálních útoků a vyhazování z práce, přišli v některých případech lidé i o život. V tiskové zprávě ze zasedání je uvedeno: "V Ulsanu, 26. února, členka církve Shincheonji zemřela poté, co vypadla z okna budovy ze 7. podlaží. Tato událost nastala poté, co její manžel, který byl v minulosti spojován s domácím násilím, na ni útočil a nutil ji opustit Shincheonji. Policie tento případ stále vyšetřuje. Tato událost je jen špičkou ledovce. Po výskytu pacienta 31 se odehrálo více než 6000 případů diskriminace vůči členům Shincheonji v Korejské republice."

Experti z oblasti náboženských, mezinárodních a lidských práv proto uspořádali 20. července webinář s názvem "COVID-19 a náboženská svoboda: Svalování viny na Shincheonji v Jižní Koreji." Sociolog Massimo Introvigne, odborník na toto náboženské hnutí, vysvětluje, proč je zrovna Shincheonji dlouhodobě terčem opozice. Ta pochází ze strany "konzervativních a fundamentalistických protestantů, kteří vnímají Shincheonji jako konkurenci a chtějí ji zničit."

Více znepokojivé je porušování lidských práv vůči členům Shincheonji. "Program násilné konverze, při které dochází k únosům a izolaci, za poslední desetiletí vzešel jako výsledek selhání konkurence protestantských církví v zemi," řekl Willy Fautré, ředitel Lidských práv bez hranic (HRWF).

Namísto ochrany lidských práv této utlačované menšiny uvalila podle Alessandra Amicarelliho, předsedy Federace pro svobodu vyznání, vláda Jižní Koreje vinu za rozšíření COVID-19 na církev Shincheonji. Naopak, kroky tamních autorit uvrhly členy do nebezpečí. "Autority ignorovaly požadavky na změnění slova ‚sekta‘ ve svých oficiálních zprávách při odkazování na církev Shincheonji. Místní vláda podpořila residenty, aby nahlásili členy Shincheonji a jejich budovy autoritám, vytvářejíc stigma, že se členy by mělo být zacházeno jako se zločinci,“ uvedl funkcionář Shincheonji na webináři.

Navíc, vláda požadovala sběr osobních informací 300 000 členů této církve včetně těch zahraničních, což je podle docenta univerzity v Derby Ciarana Bure: "Možným narušením mezinárodních úmluv, obzvláště Mezinárodní úmluvy o občanských a politických právech (ICCPR), kterou Jižní Korea ratifikovala v roce 1990."

Prokuratura zahájila vyšetřování představitelů Shincheonji včetně zakladatele Man Hee Leeho kvůli jeho údajné roli při šíření COVID-19. Tři funkcionáři Shincheonji byli zatčeni 8. července kvůli nařčení, že podání údajně nepřesného seznamu členů vedlo k masivnímu rozpoutání epidemie v její brzké fázi.

Po výskytu COVID-19 u členky Shincheonji v Daegu (pacient 31), bylo ze strany vlády ve městě provedeno rozsáhlé vyšetřování všech členů Shincheonji. Z celkového počtu 6 800 potvrzených případů v tomto městě bylo zhruba 5 000 členů církve. Nedávná studie provedená tamní univerzitní nemocnicí však poukázala na fakt, že skutečný počet nakažených v tomto městě byl minimálně 180 000. Zbytek z těchto 180 000 případů prošetřen vůbec nebyl.

Informovala o tom přední televizní společnost MBC.

Kontakt:

Klíčová slova Korea-církve-právo-koronavirus-lidská-HWPL

Asie, Austrálie (as)

Politika, veřejná správa a soudy