SAP nabízí grant na digitální vzdělávání i letos, Meet and Code 2020 bude virtuální

Meet and Code 2018 - Workshop pro děti v kancelářích SAP v pražském Metronomu

Letošní ročník tradiční vzdělávací iniciativy Meet and Code, díky níž se po celé Evropě každoročně konají naučné a inspirativní akce pro děti a mládež, se v roce 2020 kvůli omezení zdravotních rizik uskuteční virtuálně. Cílem projektu Meet and Code, pořádaného společností SAP ve spolupráci s Haus des Stiftens a TechSoup Europe, je představit dětem a mladým lidem ve věku 8 až 24 let svět technologií a podpořit neziskové organizace, které se vzdělávání a osvětě v této oblasti věnují. České neziskové organizace mohou žádat o grant ve výši až 10.000 Kč, a to do 10. září 2020.

Během posledních tří let byly díky iniciativě Meet and Code zorganizovány více než tři tisíce vzdělávacích akcí po celé Evropě a zúčastnilo se jich dohromady přes 138 tisíc mladých lidí. Úspěšný program se letos rozšířil do dalších devíti zemí a celkově tak zahrnuje již 35 států včetně České republiky, kde funguje už od roku 2017.

"Snažíme se inspirovat mladou generaci a zároveň přispět k tomu, aby měla rovnocenné příležitosti a přístup k technologiím. IT a kódování je tu pro všechny, koho zajímá, bez ohledu na věk a genderové stereotypy. Vloni se vzdělávacích aktivit v českých městech zúčastnilo dohromady přes 2200 mladých lidí. Iniciativa nám dává smysl a jsme rádi, že v ní můžeme pokračovat, i když letos vzhledem k okolnostem jen virtuálně," říká Lucie Kalinová, která má v SAP na starosti CSR.

Vloni proběhlo v ČR 80 workshopů, v Evropě přes 1200

V roce 2019 bylo v České republice v rámci projektu Meet and Code zorganizováno přes 80 workshopů pro 2246 mladých lidí. Padesát z nich bylo podpořeno grantem, který získalo celkem 37 škol a neziskových organizací, ostatní proběhly v rámci měsíce dobrovolnictví zaměstnanců společnosti SAP a také díky úzké spolupráci s organizací Czechitas. Do dobrovolnických aktivit se zapojilo sedm desítek zaměstnanců SAP Labs Česká republika, SAP Services a SAP Concur. Workshopy, na jejichž organizaci se podíleli, se nekonaly pouze v Praze a Brně, ale také v menších městech, jako jsou Lanškroun, Pardubice, Frýdek-Místek nebo Uherské Hradiště. Jelikož jde o mezinárodní iniciativu, bylo v rámci evropských zemí zorganizováno přes 1200 akcí. Možnost seznámit se s programováním tak mělo více než 56 tisíc mladých lidí.

Robotí pohádky a další oceněné projekty v roce 2019

Vítězové předchozího ročníku Meet and Code 2019, kteří měli být původně vyhlášeni v březnu v Budapešti, byli nakonec kvůli celosvětové pandemii oznámeni virtuálně až 12. května. V kategorii Holky v IT, jejímž cílem je pomoci překonat rozdíly mezi muži a ženami v oblasti IT a kódování, zvítězil německý tým s projektem Robotí pohádky. V kategorii Rovné příležitosti, kde se hledají nápady pro svět se stejnými příležitostmi, vyhrál maďarský projekt Robotika offline a online. Nejvyšší ocenění v kategorii Kóduj pro planetu, v rámci níž se hlásí projekty na pomoc se zvyšováním povědomí o změně klimatu, získal polský tým za Návrh a tisk korálového útesu v 3D. V sekci Komunita, kde účastníci zohledňují místní zvyky a přemýšlejí o konkrétních potřebách komunity, vyhrál italský tým s projektem San Rocco 3.0 - Objevujte své okolí.

Jak zažádat o grant

Přihlášku o grant do výše 10.000 Kč je možné podat online na webu www.meet-and-code.org do 10. září 2020. Projekt musí být zařazen do jedné z těchto kategorií: Holky v IT, Komunita, Diverzita, Kóduj pro planetu a nově také Kóduj pro Evropu.

Další informace (v angličtině):

Meet and Code - knihovna inspirací

Meet and Code - příběhy

Více informací pro novináře:

SAP ČR: Jitka Housková, jitka.houskova@sap.com

PRCOM: Kamil Pittner, kamil.pittner@prcom.cz

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-počítače-vzdělání-koronavirus-software-firmy-SAP ČR

Věda, vzdělávání a školství