Geometry vyhlašuje celosvětový bed-in u příležitosti Pride 2020

I když v České republice všichni doufají, že Gay Pride se uskuteční bez větších potíží, ne všude na světě tomu tak je. Geometry přináší možnost, jak se zúčastnit a podpořit toto hnutí v celosvětovém měřítku.

Červen a potažmo i zbylé letní měsíce jsou tradičním obdobím průvodů hrdosti LGBTQIA komunity. Tyto festivaly, které se zpravidla těší vysoké návštěvnosti, jsou doprovázeny bohatým kulturním programem a akcemi zaměřenými na osvětu. Vyvrcholením každého ročníku pak bývá samotný průvod, v češtině obvykle nazývaný "Gay Pride". Ve světě, který se pomalu vzpamatovává z pandemie COVID-19, se duhové průvody nebudou moci uskutečnit ve stejném rozsahu jako tomu bylo v minulých letech. LGBTQIA komunita tak přichází o svůj tradiční způsob boje za rovnoprávnost a toleranci.

Geometry se rozhodlo nebrat zrušení jednotlivých akcí jako důvod k lítosti, ale jako příležitost zorganizovat první celosvětový Gay Pride, a to v prostoru, na který COVID-19 nemůže - na Instagramu.

Po vzoru kultovních nenásilných protestů za mír Johna Lennona a Yoko Ono, tzv. "bed-ins", začnou v sobotu 27. června "Digital Bed-Ins for Pride". Ty mají za cíl poskytnout členům LGBTQIA komunity příležitost zúčastnit se Gay Pride z pohodlí domova. A kde jinde je člověk víc sám sebou, než ve vlastní posteli? Účastníci kampaně budou moct na sociálních sítích sdílet obrázky, videa a svá osobní poselství. Každý tak bude schopen pod hlavičkou hashtagu #StayPride demonstrovat po svém.

Nápad se zrodil v Německu, kde je dokonce celý projekt zaštítěn několika obchodními partnery. Mezi nimi je i společnost Textilwerk.io, která připravila speciální kolekci ložního prádla nazvanou "The Christopher Sheets". Tato kolekce, jejíž název se odkazuje na newyorkskou ulici Christopher Street, která byla dějištěm Stonewallských nepokojů, se vyznačuje chytlavými výroky a duhovým designem. Za každý prodaný kus poputuje 1 euro na vybrané LGBTQIA organizace. Cílem je vynahradit komunitě finanční příspěvky, o které v souvislosti se zrušením duhových průvodů přijde.

Cílem je začít v den Global Pride 27. června v Německu, získat více spojenců a postupně dobýt celý svět. Navštivte Instagram #StayPride. Duhová vlajka je letos digitální.

Pro více informací se obraťte na:

Julia Dovlatová, kreativní ředitelka Geometry Prague (julia.dovlatova@geometry.com)

Klíčová slova ČR-menšiny-koronavirus-homosexuálové-Geometry

Média, společnost a životní styl