Děkujeme dárcům krve. Přidejte se!

Každý z nás se může dostat do situace, kdy bude potřebovat krev někoho jiného. V takové chvíli jsme závislí na dárcích, které ale nepoznáme a nemůžeme jim přímo poděkovat. Co s tím? V neděli 14. 6. je Světový den dárců krve, kdy můžeme všem vyslovit své "Díky!".

Pionýrští dárci

V Pionýru zazní poděkování mnohokrát a hodně hlasitě, protože do dlouhodobé iniciativy Zdravá pionýrská krev se zapojují i pionýrky a pionýři, kteří mají za sebou už desítky odběrů. Mnozí z nich byli oceněni nejvyššími stupni Janského plakety i pionýrskými vyznamenáními. Svým příkladem získávají i řadu dalších, které přivádějí jako prvodárce.

Ani pandemie nezastavila dobrou vůli

Během koronavirové krize některé nemocnice hlásily nedostatek krve a jejích složek a oslovovaly registrované dárce, mezi nimi i ty pionýrské. Na odběrová místa vyrazili například Ivana Vejvodová z Jaroměře, Darina Zdráhalová z Kroměříže, Jiří Perkner z Chomutova, Vojta Zeman z Horní Cerekve a další.

Mezi pionýrskými dárci byl i Radovan Mlejnek z Prahy, kterého jsme se zeptali, jestli neměl vzhledem k epidemiologické situaci obavy a co ho vlastně k darování vede.

"Obavy jsem neměl. Jsem registrovaný dárce, a tak, když mi z nemocnice poslali výzvu, řekl jsem si, že to určitě mají vymyšlené, a šel jsem. A proč jsem začal darovat? Pomáhá to druhým a mě to nic nestojí. Také jsem navrhoval triko pro projekt Zdravá pionýrská krev a chtěl jsem ho s čistým svědomím nosit. Navíc mám od malička krajně nepříjemný pocit z injekčních stříkaček a rozhodl jsem se, že to musím zlomit. Vlastně je to pro mě kombinace pionýrských ideálů Pomoci a Překonání."

Zdravá pionýrská krev - základní informace

Tato dárcovská iniciativa probíhá v Pionýru už od roku 2001. Jejím cílem je nacházet mezi našimi dobrovolníky nové dárce, kteří se budou na transfúzní stanice vracet dlouhodobě. Řada z nich daruje skutečně nejčastěji, jak je to možné (ženy 3x a muži 4x ročně). V posledních letech také rozšiřuje svůj apelační i informační záběr nejen na darování krve, ale i jejích dalších složek a také kostní dřeně.

Vše o iniciativě i řadu informací o darování samotném najdete na adrese: pionyr.cz/cinnost/projekty/zdrava-pionyrska-krev

Informaci podává:

Jakub Kořínek

jakub@pionyr.cz

Klíčová slova ČR-zdraví-rodina-děti-krev-dárci-Pionýr

Média, společnost a životní styl