Na trh přichází nová elektronická pečeť pro úřady a státní správu

Společnost MONET+ vyvinula novou kvalifikovanou elektronickou pečeť splňující všechny legislativní nároky a certifikace. Tato pečeť je určena především pro úřady a státní správu - umožňuje totiž hromadné pečetění dokumentů, snadnou instalaci a výraznou ekonomickou úsporu oproti jiným řešením.

Povinnost opatřovat elektronické dokumenty kvalifikovanou elektronickou pečetí vychází z evropského nařízení eIDAS i Zákona o kybernetické bezpečnosti. Kvalifikovaná elektronická pečeť však může být vytvořena pouze certifikovaným prostředkem s pomocí kvalifikovaného certifikátu vydaného akreditovanou certifikační autoritou. Pokud tedy chce organizace začít pečetit, potřebuje k tomu robustní technologii.

Jak tedy vyřešit tuto povinnost v případě, že jste například soud či úřad, který nemá IT oddělení, nebo disponujete pouze omezeným rozpočtem?

Nový přístup k elektronickému pečetění - ProID QSeal

Nová kvalifikovaná elektronická pečeť ProID QSeal přistupuje k procesu pečetění zcela novým způsobem. Jedná se o elektronické pečeťení pomocí čipové karty, které je vyvinuto zlínskou společností MONET+. Vyhovuje všem požadavkům jak od uživatelů (náročnost na instalaci, uživatelská přívětivost, cena...), tak i legislativním (bezpečnost, certifikace...).

Pečeť ProID QSeal funguje na principu čipové karty (tokenu), která se jednoduše propojí se serverem uvnitř organizace a vše již řeší sama - poskytuje pečetění jako webovou službu všem napojeným aplikacím a registrům. Zapojení a aktivaci zvládne každá organizace sama.

Čipová karta dokáže vystavit až 1700 pečetí za hodinu, což bohatě stačí pro provoz plně vytíženého soudu, ministerstva či magistrátu. Veškeré dokumenty a operace jsou přitom zpracovávány uvnitř organizace, nic není odesíláno ven. Karta navíc umožňuje i dávkové pečetění rozsáhlých archivů.

"Kvalifikovaná elektronická pečeť ProID QSeal v sobě spojuje extrémní výkon, jednoduchost instalace a mimořádnou finanční úsporu. To vše při splnění nejpřísnějších legislativních a bezpečnostních požadavků. Navíc se dá přes otevřené rozhraní propojit s dalšími systémy a aplikacemi."

Michaela Lehká, MONET+

Univerzálnost a možnost rozšíření

Elektronická pečeť ProID QSeal se dá propojit s dalšími systémy (například spisovou službou) a aplikacemi. Disponuje totiž rozhraním, které dovoluje odesílat či přijímat data z jiných systémů pro zpracování či archivaci dokumentů. Řešení ProID QSeal již do svého rozhraní spisových služeb zaintegroval GORDIC a S&T CZ.

Vysoká úspora a ekonomický provoz

Plnohodnotný instalační balíček obsahuje kromě samotné technologie a karet i roční servisní podporu. Jedná se o komplexní, univerzální řešení, použitelné pro jakýkoliv úřad, ministerstvo či právní subjekt. A to při splnění všech vyžadovaných norem a certifikací. Pro více informací navštivte web www.proid.cz.

Autor/Kontakt pro média: Ivo Vrána, ivrana@monetplus.cz, www.proid.cz

O společnosti MONET+

Naše společnost funguje od roku 1996 a momentálně zaměstnává přes 200 IT odborníků v kancelářích po celé ČR. Našimi zákazníky jsou významné organizace státní správy, ministerstva a úřady. Pracujeme však i pro banky, telefonní operátory a další významné firmy, a to po celém světě.

Klíčová slova ČR-počítače-internet-trh-správa-firmy-MONET+

Zlínský (zl)

Politika, veřejná správa a soudy
IT, telekomunikace