Prodej nebaleného chleba a pečiva je bezpečný!

Tisková zpráva Svazu pekařů a cukrářů v ČR

Vzhledem k některým zprávám v bulvárních médiích o prodeji nebaleného pečiva považuje Svaz pekařů a cukrářů v České republice za nutné učinit následující prohlášení.

Pečivo je ve světle současné pandemie stále stejně zdravou a bezpečnou potravinou jako kdykoli předtím. Pekaři vyrábějí své produkty podle nejpřísnějších hygienických podmínek, stejným parametrům podléhá i jejich distribuce a prodej. CZVP SZÚ navíc ve své zprávě uvádí, že nemá žádné informace o přenosu tohoto druhu koronaviru na nebaleném pečivu.

Druhým faktem je, že vláda ČR povolila prodej nebaleného pečiva, a to při garanci splnění přísných hygienických podmínek prodeje, tzn., zákazníci musí mít k dispozici mikrotenové sáčky, jednorázové rukavice a podávací náčiní. V současných hodinách se také ukazuje, jak seriózně se jednotlivé obchodní řetězce staví k dodržování hygieny v místě prodeje: zajistily dozor k zajištění plynulého prodeje, informační tabule a sami balí rohlíky či chleby do plastových obalů. Zákazníci tak nejsou ochuzeni o čerstvé pečivo, pokud zvolí balené, pekaři mohou nabídnout široký sortiment.

Šílenců, jakým byl tzv. „olizovač pečiva“ šířící poplašné zprávy na sociálních sítích, je v české populaci, doufejme, minimum. Jen prosíme, nezaměňujte kriminální čin nezodpovědného jednotlivce s bezpečným fungováním výroby, distribuce a prodeje potravin. Pečivo je bezpečné stejně jako jeho prodej. Všichni - tisíce pekařů, řidičů a prodejců - pro to děláme maximum.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z.s.

www.svazpekaru.cz

Klíčová slova ČR-potraviny-trh-pečivo-Svaz pekařů a cukrářů v ČR