Mezinárodní konference „European Union, Visegrad 4 and Japan: Tradition and Prospects for Cooperation“ přivítá odborníky z Japonska i Česka

Dne 10. března 2020 se ve Vlasteneckém sále Karolina (Univerzita Karlova, Ovocný trh 5, Praha 1) od 9:00 uskuteční mezinárodní konference "European Union, Visegrad 4 and Japan: Tradition and Prospects for Cooperation".

V rámci vzájemně se prohlubující ekonomické spolupráce Evropské unie a východní Asie představuje strategické partnerství EU a Japonska jedno z prominentních témat. Mezinárodní postavení Japonska významně koresponduje se zájmy EU v měnícím se globálním systému. Pro země střední Evropy je Japonsko ekonomicky nejdůležitějším asijským partnerem z hlediska obchodu, investic, vědecko-technického rozvoje a inovací. Nejen tedy Dohoda o ekonomickém partnerství (EPA) EU a Japonska, ale také přítomnost a perspektivy Japonska v zemích Visegrádské čtyřky budou tématy společného česko-japonského semináře, který se koná u příležitosti českého předsednictví V4 a stého výročí navázání oficiálních styků mezi bývalým Československem a zemí vycházejícího slunce.

Konference se zúčastní přední odborníci na Japonsko a ekonomické vztahy ze zemí V4 a Japonska:

Yukari Akeda, lektorka, Dokkyo University, Japonsko

Takashi Hosoda, výzkumný pracovník, Univerzita Karlova v Praze, Česká republika

David Hutt, redaktor deníku The Diplomat a zpravodaj deníku Asia Times, Česká republika

Michal Kolmaš, odborný asistent, Metropolitní Univerzita Praha, Česká republika

Kaoru Natsuda, profesor, katedra mezinárodního managementu, Ritsumeikan Asia Pacific University, Japonsko

Robert Vancel, výzkumný pracovník, Central European Institute of Asian Studies, Slovensko

Konference se zúčastní přes 70 osob z řad diplomatů, ekonomů, akademiků, studentů a odborné veřejnosti. Program je k dispozici na internetových stránkách zde.

V případě zájmu o akreditaci, zajištění rozhovoru s hosty akce či dotazů neváhejte kontaktovat PR a konferenční servis Ústavu mezinárodních vztahů, v. v. i., - conference@iir.cz.

Klíčová slova ČR-EU-Japonsko-diplomacie-hospodářství-obchod-V4-Ústav mezinárodních vztahů

Politika, veřejná správa a soudy
Obchod, marketing
Finance, ekonomika