Tiskové prohlášení výboru České diabetologické společnosti ČLS JEP a OSAD

Výbor České diabetologické společnosti ČLS JEP a OSAD se znepokojením přijal informaci, která je vyvěšená na internetu http://www.originalshop.su/sugar/cz/ pod názvem "České způsoby léčení cukrovky naprosto šokují".

Známý endokrinolog měl otevřený rozhovor s českým televizním kanálem. Tato naprosto lživá zpráva, v níž je použito jméno a působiště německého endokrinologa kritizujícího situaci s léčbou diabetu v České republice, klame především pacienty s diabetem, neboť se je snaží přesvědčit, že jsou léčeni v České republice špatně. Informuje o tzv. léku na cukrovku s názvem SugaNorm, který má dle této informace cukrovku 2. typu odstranit. Tento "lék na cukrovku" (potravinový doplněk) vyvinutý údajně českými vědci je derivátem vitaminu D (tzv. alfaciferol), ale zároveň se jedná o směs s dalšími vitaminy a některými prvky. Je tedy zcela jasné, že se nejedná o látku, která by cukrovku 2. typu odstranila. Nejde o preparát, který by patřil k celosvětově uznávaným lékům na cukrovku. Zpráva je poplašnou informací vedenou na populaci diabetiků v České republice. Navíc je text psaný špatnou češtinou s mnoha chybami včetně obrázku popsaného azbukou.

Výbor České diabetologické společnosti upozorňuje proto všechny pacienty s diabetem, že zpráva je nejen zcela nepřijatelnou reklamou na výrobek, který nepatří k všeobecně používaným lékům u tohoto onemocnění, ale je zároveň lživou informací o úrovni péče o diabetiky v České republice.

za výbor

Občanského sdružení ambulantních diabetologů