Třetina lidí si půjčuje na vánoční dárky, protože nemá dostatečnou finanční rezervu. Pět procent lidí nekupuje dárky vůbec

Nejčastějším důvodem pro půjčky na vánoční dárky je nedostatečná finanční rezerva, jako důvod to uvedlo 32 procent lidí. Mezi další dva nejčastější důvody patří dlouhodobý nedostatek finančních prostředků (16 procent) a přechodný výpadek příjmů (19 procent). Se splácením vánočních půjček mělo v minulosti problém 15 procent lidí. Dvakrát a více si na Vánoce v minulosti půjčilo 67 procent lidí. Nejčastěji si lidé půjčují částku do 5000 korun (44 procent). Žádné vánoční dárky si nekupuje pět procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který pro službu Zonky realizoval IPSOS v polovině října letošního roku.

"Z našeho průzkumu vyplývá, že si na dárky půjčují lidé z nejrizikovějších skupin. Jejich rodinné rozpočty jsou velmi napjaté, pak už stačí jen málo k tomu, aby se rodina dostala do existenčních problémů, často bohužel kvůli částce do deseti tisíc korun," říká generální ředitel Zonky Pavel Novák. "Půjčku na Vánoce nepovažujeme za správné nakládání s penězi. Smysl dává, pokud si půjčuji peníze na něco, co v sobě uchová hodnotu alespoň tak dlouho, jako je doba splácení."

Nejčastěji lidé z půjčených peněz kupují vánoční dárky z oblasti elektroniky (64 procent), vybavení pro domácnost (37 procent), dále pak hračky (30 procent), oblečení (20 procent) a kosmetiku (12 procent). Více než třetina lidí (37 procent), kteří si půjčují na vánoční dárky, má střední vzdělání bez maturity, 11 procent jsou lidé se základním vzděláním a téměř 15 procent vysokoškoláci.

Zdroj: Výzkum Zonky, agentura IPSOS

Kontakt pro média:

Jan Sladovník

jan.sladovnik@zonky.cz

Zonky.cz je unikátní česká peer-to-peer (P2P) služba, která spojuje lidi, kteří chtějí nejvýhodnější půjčku na trhu, s lidmi, kteří chtějí chytře zhodnotit své úspory. Díky tomu, že Zonky funguje online, zařídí půjčku levněji než v klasické bance a klient nemusí nikam chodit. Vše si zařídí online za pár minut a peníze na účtu má už za 5 minut. Nepotřebuje žádného ručitele, nemusí se bát skrytých poplatků a kdykoliv může půjčku splatit předčasně zdarma. Stejně jednoduše můžete pomocí počítače nebo telefonu své peníze investovat se solidním výnosem. Celá služba funguje naprosto anonymně a pod dohledem České národní banky. Zonky patří do finanční skupiny PPF a lidé si už zde půjčili více než devět miliard korun.

Klíčová slova ČR-finance-Vánoce-MÍNĚNÍ-Zonky

Finance, ekonomika