Přivedla půjčka bez registrů vaše podnikání do exekuce? Možná půjde zastavit nebo ji prohlásit za neplatnou!

Praha 30. září 2019 (PROTEXT)

Bankovky, peníze, české koruny, finanční past, dluhy - ilustrační foto.

Exekuce trápí jak běžné spotřebitele, tak i podnikající osoby. Často se totiž objeví jako následek nepříznivé události, nikoliv neochoty splácet nebo dlouhodobějšího nezdaru v podnikání. Ale pokud byla smlouva o půjčce bez registrů doplněna o rozhodčí doložku, ve které chybělo jméno konkrétního rozhodce, máte velkou naději, že právě taková exekuce je neplatná. A to i zpětně do roku 2011.

Nejvyšší soud rozhodl o rozhodčích doložkách

Nejvyšší soud rozhodl v roce 2011 o neplatnosti chybně nastavených rozhodčích doložek. Jejich neplatnost plynula z legislativy, která byla tou dobou nová a se kterou měli poskytovatelé půjček za povinnost se seznámit. Od tohoto roku není možné mít u půjčky bez registrů nebo u jakéhokoliv jiného úvěru jen obecně uvedenou rozhodčí doložku bez jmenování konkrétního rozhodce.

Správně vedené rozhodčí řízení musí začínat ve smlouvě o půjčce tak, že má rozhodčí doložka zrovna jmenovaného konkrétního rozhodce. A podle toho se klient může zorientovat, jak moc poskytovateli půjčky záleží na tom, aby bylo rozhodčí řízení objektivní nebo naopak, rovnou nakloněno pouze poskytovateli úvěru (za předpokladu, že běžný zájemce o úvěr rozklíčuje vazby rozhodce a poskytovatele úvěru).

Ministerstvo spravedlnosti tlačí soudy k aktivitě

Vzhledem k výnosu Nejvyššího soudu se Ministerstvo financí rozhodlo, že přiměje soudy k větší aktivitě v oblasti přezkumu exekucí a jejich případného zastavení nebo dokonce i zpětného řešení. Krajský soud v Ostravě totiž letos rozhodl o tom, že exekutoři musejí vrátit peníze z neplatných exekucí založených na chybně nastavených rozhodčích doložkách.

Jenže soudy u nás nejsou zvykle aktivně vyhledávat nové případy, jednají jen na základě podané žaloby. Jenže běžný spotřebitel nebo podnikající fyzická osoba často postrádá znalosti, jak a kdy se na soud obrátit. Ministerstvo spravedlnosti chce tuto skutečnost v oblasti neplatných exekucí změnit. Může se totiž podle jeho odhadu jednat až o 133 tisíc exekucí, které byly chybně provedeny a jsou neplatné.

Soudy dostanou kompletní seznam exekucí vzniklých z rozhodčího řízení

Soudy dostanou seznam všech 133 tisíc exekucí, které byly provedeny na základě rozhodčí doložky. Pokud byla exekuce vedena proti právnické osobě, je v seznamu i její jméno, adresa a IČ. U fyzických osob jsou samozřejmě uvedeny běžné osobní údaje. Úkolem soudů bude postupný přezkum těchto exekucí a jejich případné prohlášení za neplatné.

Nebankovní půjčky se obejdou i bez rozhodčí doložky

Pokud se chystáte si vzít spotřebitelský úvěr na podporu vašeho podnikání nebo za zcela jiným účelem, porozhlédněte se po trhu s půjčkami bez kontroly registrů pečlivěji. Jistě najdete i nabídky, kde se o rozhodčím řízení vůbec neuvažuje.

Ať chceme nebo ne, rozhodčí doložky a následující rozhodčí řízení nikdy nebudou s jistotou objektivní. Objektivitu má zajistit soud, nikoliv rozhodce. A toho je nutné si být vědomi, než si kdokoliv z nás půjčku vezme.

Klíčová slova ČR-finance-dluhy-Sialini

Finance, ekonomika