Nová asociace chce přispět ke změnám ve vězeňství

Praha 27. září 2019 (PROTEXT)

Ve čtvrtek 19. září 2019 byla v Praze založena Asociace organizací v oblasti vězeňství. Jejími zakládajícími členy je deset organizací: Český helsinský výbor, DP Work, LIGHTHOUSE spolek, Mezinárodní vězeňské společenství, Nová šance, Společnost Podané ruce, Romodrom, RUBIKON Centrum, ŠANCE P.R.O. a VOLONTÉ CZECH.

Účelem asociace je propojování různých aktérů v oblasti vězeňství a trestní justice a přispívání k systémovým změnám v oblasti naplňování trestní spravedlnosti. Cílem asociace je spoluvytváření systému, který zohledňuje zájmy a potřeby trestaných osob, obětí i celé společnosti.

"Situaci v oblasti vězeňství nelze vůbec označit za uspokojivou," říká Lucie Rybová, ředitelka jedné ze zakládajících organizací - Českého helsinského výboru a členka Výboru proti mučení při Radě vlády pro lidská práva. Její vyjádření se opírá o poznatky z dopisů, které organizace dostává, i ze zprávy Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení při Radě Evropy (CPT), který v loňském roce monitoroval a hodnotil situaci přímo ve vybraných českých věznicích.

Zásadní nedostatky jsou dlouhodobě a opakovaně shledávány zejména v oblasti kvality a dostupnosti poskytování zdravotní péče, v nedostatečném počtu odborného personálu a ve vysoké míře recidivy. "Alarmující je stále situace pro děti s rodičem ve vězení, na kterou upozorňujeme odpovědné instituce téměř deset let. Děti mají dle současné právní úpravy nárok na návštěvy za otcem či matkou pouze v počtu 3 hodiny měsíčně, a to se ještě o ně musí dělit s ostatními příbuznými, kteří ve stejném měsíci požádají také o návštěvu. Složitá je i situace rodičů s více dětmi. Osobu ve výkonu trestu či vazby totiž mohou v rámci jednoho setkání navštívit podle zákona pouze 4 lidé. Pokud tedy přijedou dvě až tři děti s doprovodem např. z dětského domova, je tento limit naplněn. A počet návštěv na měsíc je tím vyčerpán, protože nikdo nechce vláčet příbuzné, natož děti přes celou republiku kvůli jedné hodině návštěvy, a tak se hodiny čerpají naráz. Výjimky se sice udělují, ale tady jde o zákonný nárok dítěte na kontakt s rodičem, který má být pro všechny stejný.

Český vězeňský systém se musí zásadněji proměnit směrem k větší vstřícnosti k rodinám odsouzených, zejména k dětem. Přeplněnost věznic je ovšem limitujícím faktorem, na který se věznice často odvolávají, když zaznívá požadavek na častější návštěvy a také kritika směrem k nedostatku vhodně zařízených prostor pro setkávání s dětmi."

Situací ve vězeňství a zprávou CPT se zabýval koncem letošního srpna i vládní český Výbor proti mučení a vydal pro vládu zásadní usnesení, ve kterém doporučuje výše uvedené problémy zejména v oblasti kvality zdravotní péče bezodkladně řešit.

ikona Usnesení výboru

Kontakt:

Kontaktní osoba pro tisk: Lucie Rybová, ředitelka Českého helsinského výboru, e-mail: lucie.rybova @helcom.cz;

Klíčová slova ČR-věznice-právo-lidská-Český helsinský výbor

Politika, veřejná správa a soudy
Média, společnost a životní styl