K Putinovu výročí v Česku vzniká sbírka na přelomovou knihu

Praha 24. září 2019 (PROTEXT)

Kniha zavražděného Alexandra Litviněnka o metodách režimu Vladimira Putina v Česku nikdy nevyšla. Spoluautor Blowing Up Russia nyní hledá podporu pro publikování české verze. V zemi, kde roste ruský vliv je podle něj titul mimořádně důležitý.

Yuri Felshtinsky je spoluautorem knihy "Blowing Up Russia", kterou napsal s Alexandrem Litviněnkem, bývalým podplukovníkem tajné služby FSB, který byl záhy po přípravě knihy otráven radioaktivním poloniem v Londýně v roce 2006.

Kniha popisuje postupné přivlastňování moci v Rusku bezpečnostním aparátem a podrobně popisuje zapojení tajných složek FSB do série vykonstruovaných teroristických útoků, ke kterým došlo v Rusku v letech 1994 až 1999. Kniha a následné dokumenty byly v Ruské federaci zakázány.

Česko je jednou ze zemí, kde kniha nevyšla. Autor to chce změnit. Podle něj totiž v Česku vzniká další kolona ruského vlivu. "Centrem ruských zpravodajských operací v Evropě se stalo ruské velvyslanectví se 120-140 zaměstnanci ruské ambasády. Pokud hledáme centrum pro koordinaci ruské činnosti, nachází se v centru Prahy a skutečně v centru Evropy,“ říká Yuri Felshtinsky.

Kniha má v Česku vyjít k 20. výročí nástupu Vladimira Putina k moci. Ten byl podle Blowing Up Russia vykonstruovanou akci tajných služeb.

K české edici nazvané Rusko V Plamenech přizval Tomáše Lemešaniho, autora knih Z Bureše Babišem a Politika s.r.o. Na pokrytí nákladů hledá pomoc formou předobjednávek na webu hithit.cz.

Yuri Felshtinsky: Yuri Felshtinsky studoval historii na Moskevském pedagogickém institutu. V roce 1978 emigroval do Spojených států a pokračoval ve studiu historie, nejprve na Brandeis University, pak na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v historii. Byl také postdoktorandem v Hooverově ústavu na Stanfordské univerzitě. V roce 1993 doktor Felshtinsky obhájil doktorskou disertaci na Institutu dějin Ruské akademie věd a stal se prvním občanem USA, který získal doktorát v Rusku.

Tomáš Lemešani: Jako novinář pracuje od roku 2008. Věnuje se zejména byznysu, kauzám a transparentnosti. Kromě psaní pro česká a slovenská média pracuje pro domácí i zahraniční neziskové organizace věnující se boji proti korupci. Napsal a vydal tituly Dôvod, publikaci o byznysové a zákulisní historii Andreje Babiše Z Bureše Babišem a knihu o českých populistech kolem Tomio Okamury Politika s.r.o. Provozuje server Biztweet.cz, který monitoruje ekonomiku, byznys a politickou scénu v zemích V4. Zaměřujeme se na kauzální a investigativní ekonomickou žurnalistiku.

Kontakt:

Tomáš Lemešani