80 let "Group 39" - nezávislá aliance tiskových kanceláří rozšiřuje okruh svých členů

Vídeň 6. září 2019 (PROTEXT/ots)

Nejstarší tisková kancelář na světě slaví 80. výročí svého založení - novými členy jsou německá agentura Deutsche Presse-Agentur a britská agentura PA Media - Prezident "Group 39" Clemens Pig: "Model nezávislé žurnalistiky založené na faktech je důležitější než kdykoli předtím"

Group 39, nejstarší nezávislá aliance tiskových kanceláří, oslavila 5. září 2019 na valné hromadě ve Vídni 80. výročí svého založení. Díky dodatku ke stanovám, který byl uzavřen za současného rakouského předsednictví, bylo možné do aliance přijmout dva nové členy: německá tisková kancelář dpa Deutsche Presse-Agentur a britská tisková kancelář PA Media byly včera, tedy ve čtvrtek, oficiálně přijaty za členy aliance.

80 let "politicky nezávislých tiskových kanceláří"

Kořeny této aliance, která má nyní 10 členů, sahají až do roku 1939. Na začátku druhé světové války tiskové kanceláře ze severských zemí (Dánsko, Norsko, Švédsko, Finsko), zemí Beneluxu (Belgie a Nizozemí) a Švýcarska položily pod názvem "Hellcommune" základy aliance Group 39, jako protiváhu ke státem ovládaným nebo ovlivňovaným mezinárodním agenturám tehdejší doby.

Hodnotový model pro nezávislé tiskové kanceláře

Tehdy, stejně jako nyní, spojuje členy této aliance sdílený systém hodnot. Jsou nezávislé na státech a vládách, fungují v souladu se zásadou poskytování “pravdivých a nezkreslených zpráv” a ekonomickou sílu považují za hlavní nástroj udržování nezávislosti vydavatelů.

"Sdílení tohoto hodnotového modelu i do budoucna je jedním z našich hlavních úkolů," řekl prezident aliance nezávislých tiskových kanceláří Group 39 a generální ředitel rakouské tiskové kanceláře APA-Austria Press Agency, Clemens Pig na Valné hromadě.

"Model 'volného toku informací' a nezávislé žurnalistiky založené na faktech, je v současné době globálních změn ještě důležitější než kdy předtím." Jen 20 z celkového počtu 140 tiskových kanceláří není pod vlivem konkrétního státu. "Tradiční a silná role nezávislých tiskových kanceláří spočívá ve vytváření důvěryhodného a spolehlivého obsahu," řekl Pig.

Využívání silných stránek digitalizace a technologií

"Díky připojení německé tiskové kanceláře dpa a britské PA, jsme nyní spojily všechny evropské nezávislé tiskové kanceláře pod křídla skupiny Group 39," řekl Pig. Podle něj je těsnější spolupráce jednotlivých tiskových kanceláří na digitální a technologické úrovni nevyhnutelná.

Publikace vydaná u příležitosti oslav 80. výročí Group 39 představuje funkce, historii, úkoly a strategie nezávislých tiskových kanceláří v Evropě: gruppe.apa.at/gruppe-39

Group 39:

Group 39 je nejstarší světová aliance tiskových kanceláří, které nejsou závislé na jednotlivých státech. Jméno získala díky roku svého založení (1939), kdy se tiskové kanceláře z Norska (NTB), Švédska (TT), Finska (STT), Belgie (Belga), Nizozemska (ANP), Dánska (Ritzau) a Švýcarska (sda) dohodly na vzniku nové sítě sdíleného zpravodajství. V roce 1956 se osmým členem stala rakouská APA a v roce 2019 byly do aliance přijaty německá tisková kancelář Deutsche Presse-Agentur (dpa) a britská tisková kancelář PA Media.

Skupina dodržuje zásadu, že "svobodný tisk vyžaduje svobodné a nezávislé tiskové kanceláře". Nezávislost na státech, vládách a politických stranách je pro všechny členy kriticky důležitá, aby bylo možné zaručit jejich novinářskou objektivitu. Všechny tiskové kanceláře, které jsou členy Group 39, fungují jako společenství nebo družstva, jsou vlastněna médii ve svých zemích a patří mezi finančně nejúspěšnější a nejinovativnější tiskové kanceláře na světě. Group 39 slaví v roce 2019 80. výročí svého založení.

Další informace:

APA - Austria Press Agency

Petra Haller

Tel.: +43 (0)1 360 60-5710

petra.haller@apa.at

Klíčová slova Rakousko-média-APA – Austria Press Agency

Evropa, EU, NATO (es)

Média, společnost a životní styl