Mileniálové si nejvíce půjčují na refinancování půjček. Hledají lepší úrok a preferují online služby

Praha 19. srpna 2019 (PROTEXT)

Lidé narození v letech 1981 až 1999, označovaní také jako generace Y nebo mileniálové, si nejvíce půjčují na refinancování úvěrů, kde oceňují možnost konsolidovat své dluhy a získat lepší úroky. Druhým nejčastějším důvodem pro sjednání půjčky je rozjezd vlastního podnikání. Zde je láká možnost sjednat si úvěr jednoduše a rychle online. V pořadí dalšími důvody pro půjčku je koupě automobilu a rekonstrukce či vybavení domácností. V tomto se zásadně neliší od starší generace Husákových dětí. Ve srovnání s generací X jsou mileniálové jen mírně rizikovější klienti, procento nesplacených úvěrů ale i tak tvoří pouhých 1,28 procenta. Vyplývá to z rozsáhlé informační databáze společnosti Zonky, české peer-to-peer služby patřící do skupiny PPF.

"Mileniálové tvoří téměř polovinu našich klientů. Jako generace, která vyrůstala v prostředí moderních technologií, na nás oceňují naše jednoduché a rychlé online služby. Slyší také na nižší úrokovou míru a na náš výrazně proklientský přístup, který jim v bankách chybí," říká CEO Zonky Pavel Novák. "Z našich čísel také vyplývá, že ve srovnání se starší generací se životní potřeby mileniálů zásadně neliší," dodává Pavel Novák.

Účel úvěruPrůměrný výše úvěru generace XPrůměrná výše úvěru generace Y
Auto-moto170 534130 067
Domácnost136 398111 823
Refinancování půjček235 823201 618

Celkový objem půjčených peněz za celou historii Zonky dosáhl v červenci 2019 osm miliard korun. Meziroční růst objemu poskytnutých půjček je 44 %. Od začátku fungování poskytly Zonky více než padesát pět tisíc půjček. Zonky mají vlastní prvotřídní řízení rizika a úroveň úvěrového rizika se pohybuje pod úrovní bankovního sektoru. V dubnu letošního roku jako reakci na vývoj na trhu půjček Zonky snížily minimální úrok na 2,99 %. Aktuálně si drží 4 % trhu spotřebitelských úvěrů.

Zonky.cz je unikátní česká peer-to-peer (P2P) služba, která spojuje lidi, kteří chtějí nejvýhodnější půjčku na trhu, s lidmi, kteří chtějí chytře zhodnotit své úspory. Díky tomu, že Zonky funguje online, zařídí půjčku levněji než v klasické bance a klient nemusí nikam chodit. Vše si zařídí online za pár minut a peníze na účtu má už za 5 minut. Nepotřebuje žádného ručitele, nemusí se bát skrytých poplatků a kdykoliv může půjčku splatit předčasně zdarma. Stejně jednoduše můžete pomocí počítače nebo telefonu své peníze investovat se solidním výnosem. Celá služba funguje naprosto anonymně a pod dohledem České národní banky. Zonky patří do finanční skupiny PPF a lidé si už zde půjčili více než 8 miliard korun.

Kontakt:

Kamil Chalupa