Zdravotní pojišťovna RBP je připravena hradit občanům ze Šluknovského výběžku náhradní zdravotní péči v sousedním Německu

Ostrava 16. července 2019 (PROTEXT)

RBP tak reaguje na dlouhodobě zhoršenou dostupnost zdravotní péče v této oblasti, která je navíc umocněna ztrátovým hospodařením lužické nemocnice s poliklinikou v Rumburku. Ta nemá prostředky na další provoz a hrozí jí insolvence.

"Zdravotní pojišťovna RBP je operativně připravena zajistit svým pojištěncům z této oblasti náhradní zdravotní péči včetně nemocniční v rámci přeshraniční spolupráce v sousedním Německu. RBP má v tomto kontextu dlouhodobé zkušenosti se zajišťováním dostupnosti zdravotních služeb v příhraničních oblastech Česka a Slovenska nebo Česka a Polska. Proto věříme, že tuto službu mohou využít i naši pojištěnci v pohraničí s Německem," uvedl výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.

Pojišťovna všem svým pojištěncům, bydlícím ve Šluknovském výběžku, zašle příslušný evropský formulář, který je možné předložit v německém zdravotnickém zařízení. Klienti RBP mají zároveň k dispozici i nonstop bezplatnou asistenční linku 800 213 213, na které jim budou poskytnuty všechny potřebné informace.

"Obyvatelé za krizovou situaci ve Šluknovském výběžku nemohou. Rozhodně ale mají nárok na kvalitní a dostupnou péči. Proto jim nabízíme naše alternativní řešení - ošetření v nedalekém Německu. Řešení jsme projednali i se starosty okolních měst a obcí a z jejich prvních reakcí lze usuzovat, že nabídku RBP přivítali," dodal Klimša.

"Mohu potvrdit, že nás zástupci této zdravotní pojišťovny kontaktovali jako první a zatím jediní a navrhli nám, že pro naše občany neprodleně zajistí profinancování v současnosti kriticky dostupné zdravotní péče v nemocničních zařízeních u našich německých sousedů. Takovou nabídku s ohledem na stávající kritickou situaci nelze než přivítat," uvedl v reakci Jan Kolář, předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Krásné Lípy.

Zdravotní pojišťovna RBP má bezmála 430 tisíc klientů, část z nich tvoří i pojištěnci v Ústeckém kraji. V současné době jsou v kraji dvě pobočky - v Mostě a Chomutově. Nově bude k dispozici detašované pracoviště RBP přímo ve Šluknově.

Kontakt:

Ivo Čelechovský