Pavel Březina zvolen do čela největší tuzemské maloobchodní sítě prodejen potravin

Praha 3. července 2019 (PROTEXT)

Celostátní volební konference spotřebních družstev do svého čela zvolila Ing. Pavla Březinu na pozici předsedy představenstva Svazu českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) a Ing. Ladislava Kraváka MBA na pozici místopředsedy představenstva. COOP provozuje přes 2500 prodejen po celé České republice s tradicí přes 172 let.

P. Březina působí ve spotřebních družstvech již řadu let. V minulosti měl na starosti správu řetězců na nákupní centrále COOP Centrum a stál v čele Jednoty Rakovník. Poslední roky působí v rámci Hospodářské komory České republiky, Svazu obchodu a cestovního ruchu, Družstevní asociace, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, nebo Asociace českého tradičního obchodu. Kromě toho spolupracuje na aktivitách evropské družstevní organizace EuroCOOP.

Spotřební družstva jsou nejdéle trvale působící organizací zajišťující prodej potravin na našem území i v dalších státech Evropy. Nově zvolený předseda P. Březina se zaměřuje ve své práci především na propagaci družstevního typu podnikání, který je nejrozšířenější v rámci EU a spotřební družstva v Evropě jsou obratově silnější než konkurenční nadnárodní korporace.

Nově zvolené představenstvo v čele s P. Březinou se bude nyní soustředit na další rozvoj prodejen Skupiny COOP jak v oblasti inovací a nových technologií, tak i rozvoje regionální spolupráce s tradičními a lokálními dodavateli a výrobci ve snaze o modernizaci sítě a udržení maloobchodních prodejen i ve venkovském prostoru. Důležitá bude spolupráce s jednotlivými ministerstvy při řešení aktuálních otázek maloobchodu, a především pak situace obchodní obslužnosti venkova.

Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) sdružuje 47 spotřebních družstev, která provozují dohromady téměř 2500 prodejen s celkovou prodejní plochou okolo 400.000 m2 a zaměstnávají přes 13.000 lidí. V roce 2018 vykázala česká a moravská spotřební družstva obrat v hodnotě přes 28 mld. Kč. Počet členů družstev je cca 100.000.

Členská družstva vystupují pod společnou značkou COOP, která je tak největší sítí prodejen potravin v České republice. Více než 400 prodejen potravin je začleněno do maloobchodních řetězců COOP TUTY, COOP TIP, COOP TERNO a COOP DISKONT. Kromě obchodní činnosti provozuje Svaz českých a moravských družstev také osm středních odborných škol, manažerský institut nebo půjčovnu automobilů pod značkou Europcar a mobilního virtuálního operátora COOP Mobil.

Kontakt pro média:

Lukáš Němčík - lukas.nemcik@coop.cz