Milan Fiľo převzal ocenění mezinárodní poroty Trebbia

Praha 17. června 2019 (PROTEXT)

Ve Španělském sále Pražského hradu se poosmnácté předávaly mezinárodní ceny Trebbia

Mezinárodní porota Trebbia ocenila v oblasti podpory kultury a umění podnikatele a filantropa Milana Fiľa. Cenu si převzal v rámci benefičního galavečera 18. ročníku této akce ve Španělském sále Pražského hradu.

"Pocházím z Heľpy. Život v této části Slovenska nikdy nebyl jednoduchý a to, co lidem pomáhalo přežít těžké časy, byla vzájemná soudržnost, pomoc a také umění - hudba, zpěv, úcta k tradicím. Toto prostředí mě formovalo, tak jsem byl vychovaný. K respektu k hodnotám a k lidem, kteří je vytvářejí," vysvětlil k ocenění Milan Fiľo.

Milan Fiľo mimo jiné významně přispěl k opravě pražského Poutního areálu na Bílé Hoře a dlouhodobě podporuje českou a slovenskou kulturní tvorbu v Praze.

K dalším oceněným patří laureáti ze Švýcarska, Japonska, Ukrajiny, Slovenska, či Austrálie. Za přínos k dialogu národních kultur cenu získal zpěvák Karel Gott.

Trebbia je mezinárodní ocenění, které vzniklo v roce 2000 jako výraz uznání a poděkování podnikatelům, mecenášům a umělcům. Návrhy kandidátů na Mezinárodní cenu Trebbia předkládají Nadačnímu fondu Trebbia osobnosti a instituce ze všech zemí světa. Laureáty vybírá Mezinárodní nominační komitét, který tvoří známé osobnosti ze světa kultury, byznysu a politiky.

Záštitu nad letošním ročníkem jedné z nejprestižnějších cen v oblasti kultury převzali ministři České a Slovenské republiky - Antonín Staněk a Ľubica Laššáková.

Klíčová slova ČR-Slovensko-kultura-společnost-ocenění

Média, společnost a životní styl