Německý příspěvek pro Pražské quadriennale vzdá poctu scénografovi berlínského divadla Volksbühne

Praha 30. května 2019 (PROTEXT)

Příspěvek s názvem SERVICE/ NO SERVICE k poctě Berta Neumanna

Německý příspěvek pro letošní Pražské quadriennale, které se uskuteční od 5. do 16. června, uctí práci a působení výtvarného umělce, jevištního a kostýmního výtvarníka Berta Neumanna. Příspěvek s názvem SERVICE/ NO SERVICE (podle Reného Pollesche) kurátorsky připravily Leonore Blievernicht a Christiane Kues z pozůstalosti obecně prospěšné společnosti Bert Neumann Association. Umělec zesnulý v roce 2015 je známý mimo jiné svými pracemi pro divadlo Volksbühne na náměstí Rosa-Luxemburg-Platz v Berlíně.

Michelle Müntefering, státní ministryně pro mezinárodní kulturní politiku na Spolkovém ministerstvu zahraničí, k tomu v Berlíně řekla: "Pražské quadriennale má velkou tradici. Proto mě velice těší, že se podařilo zajistit financování německého příspěvku společným úsilím ministerstva zahraničí, pověřence spolkové vlády pro kulturu a média, Goethe-Institutu, spolkové země Berlín a Sdružení německých scén (Deutscher Bühnenverein). 30 let poté, co tisíce občanek a občanů Německé demokratické republiky (NDR) nalezly útočiště na Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, vysíláme tímto způsobem také signál vděčnosti!"

Monika Grütters, státní ministryně pro kulturu a média:

"V Bertu Neumannovi chceme uctít jednoho z nejdůležitějších a nejinovativnějších scénografů a prostorových umělců německého divadla. V éře Franka Castorfa byl pro berlínské divadlo Volksbühne scénografem, který určoval styl, ale i daleko nad rámec Berlína ovlivňoval jako první prostorový umělec celou divadelní tvorbu v německém jazykovém prostoru. Scénickými uměleckými díly, která byla vždy mimořádná, se mu dařilo inscenovat realitu vždy překvapivým způsobem. Je krásným úspěchem, že se s naší podporou podařilo umožnit první prezentaci díla tohoto výjimečného umělce na mezinárodně nejvýznamnější platformě pro scénografii."

Klaus Lederer, senátor pro kulturu a Evropu, Berlín:

"Prezentace nedostižné a stylotvorné práce Berta Neumanna na mezinárodní platformě pro scénografii a scénický design osvětluje podstatný přínos scénografie pro divadlo obecně a zároveň vzdává hold velkému scénografovi, který společně s Frankem Castorfem utvářel celou éru."

Producentem projektu je Mezinárodní divadelní institut, který spolupracuje se Svazem scénografů (Bund der Szenografen). Dalším projektovým partnerem je Vysoká škola výtvarných umění v Drážďanech (Hochschule für Bildende Künste Dresden). Zde vzniká pod vedením profesorky Katrin Michel německý příspěvek do studentské sekce Pražského quadriennale.

Pražské quadriennale je světová výstava scénografie a divadelního prostoru. Pražské quadriennale se koná od roku 1967 každé čtyři roky a jeho poslední ročník v roce 2015 přivítal přes 180.000 návštěvníků. V roce 2015 bylo v Praze zastoupeno 67 zemí se 150 skupinovými i individuálními výstavami. Německo (východní i západní) získalo se svými příspěvky od dob založení quadriennale četná vyznamenání a ceny.

ikona Pražské Quadriennale. Pozvánka na tiskovou snídani

Své dotazy směřujte na adresu a.zagorski@iti-germany.de nebo na telefonní číslo +49 (0) 30 611076514.

Klíčová slova ČR-Německo-divadlo-scénografie-PQ-Praha