Nejvýznamnější psychologické experimenty 20. století

Praha 27. května 2019 (PROTEXT)

Lauren Slater

Pandořina skříňka

Překlad Jan Kosek

Narušily Deboru Skinnerovou experimenty jejího slavného otce? Jak se dále vedlo účastníkům Milgramových pokusů - těm, kdo by na výzvu experimentátora udělili dokonce smrtící šok, i těm, kteří uposlechnout odmítli? Co se stane, když si autorka podobně jako účastníci Rosenhamova výzkumu vymyslí psychiatrický symptom a navštíví s ním psychiatrickou pohotovost?

Americká psycholožka Lauren Slater nás ve své knize na pomezí odborného a beletristického textu seznamuje se zásadními psychologickými experimenty 20. století.

Snaží se vystihnout osobnost jednotlivých badatelů, hledá účastníky studií, kontaktuje příbuzné a přátele slavných vědců. Také se některé pokusy snaží zopakovat nebo alespoň podrobně pochopit jejich průběh a okolnosti. Uvažuje o etice výzkumů a o jejich důsledcích pro vědu, praxi i chápání lidské mysli.

Její reportážní styl pojímá dějiny psychologie jako soubor napínavých příběhů, které popisují, čeho všeho je člověk - badatel i testovaný jedinec - schopen.

Lauren Slater vystudovala literaturu a psychologii. Je autorkou sedmi knih, v nichž popularizuje psychologická témata, a nositelkou několika literárních cen.

ISBN: 978-80-262-1468-7

Nakladatelství: Portál, s.r.o.