Společnost SAPMarkets, člen skupiny SAP group, včera oznámila spuštění projektu CenTrade, největšího nezávislého systému pro elektronický obchod v České republice na technologii od firem SAPMarkets a Commerce One. Tyto technologie nabízejí zájemcům jedinečnou možnost denní správy obchodu, včetně objednávek, fakturace, nákupů a financování v přehledném prostředí.

Projekt CenTrade byl vytvořen společností ČESKÝ TELECOM, která je největší telekomunikační firmou v české republice. Mezi hlavní partnery projektu patří: Citibank - partner pro finanční služby, PricewaterhouseCoopers - partner pro implementaci a SAP - partner pro technologii.

Firma SAP poskytla program MarketSet, který byl vyvinut firmami SAPMarkets a CommerceOne. Program MarketSet poskytuje nezbytnou infrastrukturu pro obchodníky z řad institucí i soukromých osob a umožňuje přístup firem k nákupním či prodejním centrům a nabízí celou řadu služeb pro podporu elektronického obchodování. Mezi tyto služby patří především: podpora obchodního řetězce, analýza trhu, správa obchodu, elektronické obchodování, dynamické oceňování produktů a správa financí.

Projekt CenTrade má za cíl zprůhlednit a zkvalitnit fungování elektronického obchodování tím, že spojí nákupčí a prodejce do otevřeného společenství. Díky tomu nabízí tento projekt nákupním a prodejním firmám klíčové obchodní řešení. Projekt nabízí firmám dobrou správu elektronického obchodování, včetně pojišťovacích služeb, logistických služeb, přehledu plnění denních plánů a komunikace přes EDI.

Přínos projektu CenTrade pro zákazníky spočívá především v nízké vstupní pořizovací ceně, zlepšení efektivity elektronického obchodování, zprůhlednění tvorby cen a celkovém zlepšení fungování elektronického obchodu.

Ředitel projektu CenTrade, Petar. P. Stancev, k tomu řekl: "V posledních týdnech jsme se zaměřili na vylepšování projektu s ohledem na získání co největší efektivnosti. To bylo nesmírně důležité. Díky úspěšnému splnění tohoto cíle - za významné technologické podpory od firmy SAP - jsme nyní přesvědčeni, že získáme pro projekt CenTrade mnoho nových zákazníků. Z vlastní zkušenosti víme, že zisk z elektronického obchodování roste se vzrůstajícím počtem uživatelů, a tak doufáme, že CenTrade bude velice atraktivním obchodním místem pro české společnosti."

CenTrade nabízí obchodním partnerům otevřenou a spolehlivou platformu pro elektronické obchodování.

Martin Bednář, generální ředitel firmy SAP pro Českou republiku, k tomu poznamenal: "Společnost SAP je velice potěšena skutečností, že má možnost podílet se na tak skvělém projektu, jakým je CenTrade. Máme radost, že můžeme být součástí této největší obchodní platformy v České republice. Tento projekt posiluje vedoucí pozici, kterou firma SAP získala na poli elektronického obchodování v České republice."

První elektronická transakce na projektu CenTrade se uskutečnila v únoru 2001 a první elektronická aukce proběhla v dubnu 2001. Po třech měsících zkoušek, se projekt CenTrade nyní spouští naplno. Ewout van der Schaft, obchodní ředitel projektu CenTrade, k tomu řekl: "Jsme hrdi na to, že prvním zákazníkem projektu CenTrade se stala firma Alcatel Czech s.r.o. Věříme, že projekt CenTrade pomůže firmě Alcatel zlepšit její potenciál na českém trhu. Doufáme, že další firmy budou následovat Alcatel a již se na ně moc těšíme." Ještě v letošním roce hodlá CenTrade rozdělit fungování aplikace dle jednotlivých průmyslových odvětví.

O projektu CenTrade (http://www.centrade.cz)

CenTrade nabízí univerzální, bezpečné a spolehlivé řešení pro elektronické obchodování pro zájemce z řad firem, kteří chtějí zahájit elektronické obchodování. Největší zásluhu na rozvoji tohoto projektu mají firmy ČESKÝ TELECOM, Citibank a PricewaterhouseCoopers. Projekt funguje na platformě, kterou technologicky zajišťují firmy SapMarkets, Commerce One a EDI. Technologie od těchto firem fungují úspěšně na celém světě již řadu let. Hlavním cílem projektu CenTrade je nabídnout firmám kvalitní řešení pro elektronické obchodování, zahrnující dokonalou správu obchodních aktivit, fakturace, plateb, objednávek a poptávek. Projekt je navržen tak, aby vyhovoval nejen malým, ale i velkým společnostem. Tento projekt pomáhá firmám lépe uspokojovat potřeby zákazníků.

O firmě SAP

Společnost SAP je předním světovým poskytovatelem technologií pro elektronické obchodování. Nosným produktem firmy v této oblasti je platforma http://www.mySAP.com. K dnešnímu dni používá více než 36 000 instalací software od firmy SAP již více než 15 000 společností ve více než 120 zemích světa. Společnost SAP má pobočky ve více než 50 zemích světa a firma je kotována na významných světových burzách včetně Frankfurktu a NYSE pod jménem SAP. Více informací lze získat na adrese http://www.sap.com.

O firmě SAPMarkets

Firma je dceřinou společností firmy SAP (index NYSE: SAP) a nabízí řešení pro elektronické obchodování. Firma sídlí v Palo Alto v Kalifornii v USA a má více než 1100 zákazníků, kterým nabízí přístup k elektronickému obchodování na internetu. Více informací na http://www.sapmarkets.com. Kontakt: Petr Ryvola SAP ČR Pekařská 7 155 00 Praha 5 tel.: +420-2-57 114 111 fax: +420-2-57 114 110 e-mail: petr.ryvola@sap.com Internet: http://www.sap.com/cz Ewout van der Schaft CenTrade CORSO Karlín, Křižíkova 237 186 00 Praha 8, Czech Republic +420 2 7146 8540 +420 2 7146 8542 info@centrade.cz http://www.centrade.cz

Klíčová slova PROTEXT-CenTrade-SAP-software-obchodování-elektronické

IT, telekomunikace