Internet do škol*AutoCont On Line, Český Telecom

Zadání veřejné výběrové obchodní soutěže na Generálního dodavatele Informační a komunikační infrastruktury (IKI) do českých základních a středních škol je podle názoru jednoho z uchazečů - uskupení firem AutoCont On Line a Český Telecom - dostatečně přesné a srozumitelné. Výklad zadávací dokumentace k soutěži je po podrobnějším prostudování dostatečně jasný na to, aby bylo možné podat jednoznačnou nabídku vyhovující zadání Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. V souvislosti se situací okolo výběrového řízení na první realizovanou část projektu Internet do škol to uvedl předseda představenstva AutoCont On Line Vlastimil Palata.

V uskupení jsou kromě Českého Telecomu a AutoCont On Line tyto společnosti: AutoCont CZ, AT Computers, GiTy, Microsoft, Hewlett-Packard, Compaq, Cisco Systems, Apple, Tiny Software a Intel. Sdružení ACOL-Český Telecom dokázalo jako jediný ze šesti uchazečů o tuto veřejnou zakázku dodat nabídku, která vyhověla formálním požadavkům zákona na zadávání veřejných zakázek a Zadávací dokumentace. Celé výběrové řízení nyní zkoumá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zejména s přihlédnutím k tomu, zda zadavatel přesně vymezil předmět zakázky.

"Vyhovět formálním požadavkům podle zákona 199 o veřejných zakázkách není jednoduché nikdy. I našim společnostem se již několikrát stalo, že jsme některé doklady opomněli doložit. Rád bych jasně řekl, že situace vzniklá odmítnutím zbylých uchazečů nás vůbec netěší, protože nám tak byla odepřena možnost prokázat své kvality ve skutečné soutěži, v níž si troufáme změřit síly s kýmkoli. Také však není spravedlivé, abychom byli znevýhodněni právě proto, že jsme dokázali dostát i formálním požadavkům zadavatele," řekl dále Palata.

Podle jeho slov by zrušení celé soutěže znamenalo po praktické stránce zdržení zahájení realizace projektu nejméně o půl roku. "Vzhledem k blížícím se parlamentním volbám by tedy reálné výsledky byly viditelné až po volbách a je otázka, zda vláda bude kvůli tomu ochotna celý projekt vůbec do poloviny příštího roku spustit," uvedl Palata.

Kontakt: Jiří Chvojka - 0602/32 33 53

Jaromír Piskoř - 0602/25 11 73