Česká sekačka Swardman uspěla v German Design Awards

Frankfurt nad Mohanem (Německo) 12. února 2019 (PROTEXT)

Před rokem spustil český výrobce prémiových vřetenových sekaček na trávu Swardman prodej svého akumulátorového modelu Electra. Unikátní sekačka sklízí největší úspěchy na domácím českém trhu, v Německu a USA. Nejnověji Electra zazářila v mezinárodní soutěži German Design Awards 2019. V konkurenci 5400 projektů získala tato česká sekačka v kategorii Garden & Outdoor living titul Winner.

Největší podíl na celkové podobě, ale i porotou oceňovaném funkčním vybavení sekačky má hlavní konstruktér a designér značky Swardman, Marek Votroubek. Absolvent pražské ČVUT stojí také za prvním modelem značky, benzínovým Edwinem. Votroubek se poprvé ve světě prosadil v roce 2009, kdy ještě jako student gymnázia vyhrál soutěž Intel ISEF, mistrovství světa středních škol v konstrukci robotů, v USA.

"Když jsem pracoval na vývoji Electry, nesoustředil jsem se primárně na její design. Mým hlavním cílem bylo zachovat všechny výhody vřetenových sekaček a přidat nové funkce, které péči o trávník pozvednou na novou úroveň. Abychom udrželi náklady na vývoj a tím i celkovou cenu na přijatelné úrovni, přepracoval jsem kostru benzínového Edwina tak, abych splnil všechny funkční požadavky a výsledný design byl pokud možno minimalistický a zároveň elegantní," vysvětluje svůj přístup ke konstrukci Electry designér, Marek Votroubek.

Electru pohání dva nezávislé elektromotory pro kosení trávníku a pro pojezd sekačky. Stroj si lze nechat sestavit na míru a vybrat například ze tří typů akumulátorů o kapacitě 400 až 1400 m2 travní plochy. Electra se ovládá pomocí řídicího panelu s pěti tlačítky. Důraz je kladen na intuitivní manipulaci a svobodný pohyb bez kabelů. Samozřejmostí je čistý střih trávy na principu nůžek. Electra ale disponuje i několika inovativními funkcemi jako je zpátečka, tempomat nebo regenerační mód určený pro systém výměnných kazet pro celkovou regeneraci trávníku.

"Electra cílí především na zájemce o nejnovější technologie a ekologické, bateriemi poháněné stroje, které jsou výrazně tišší než benzínové a rotační sekačky. Hlasitost Electry při sekání trávy se pohybuje kolem 70 dB, což je srovnatelné například s varnou konvicí nebo zvukem klávesnice," představuje výhody české sekačky zakladatel firmy Swardman, Tomáš Šena.

"Swardman Electra je elegantní akumulátorová sekačka s individuálním přístupem. Špičkové a výjimečně tiché elektrické motory v kombinaci s ovládacím systémem s pouhými pěti tlačítky, které řídí veškeré funkce sekačky včetně zpátečky, stejně jako její celokovová konstrukce, dali vzniknout unikátní sekačce s pojezdem, která dokáže přesvědčit svou jednoduchostí, multifunkčností ale i tvarem," uvádí ve svém hodnocení odborná porota German Design Award.

O GERMAN DESIGN AWARDS:

German Design Awards uděluje od roku 2012 Německá rada pro design, kterou v roce 1953 založil Německý Bundestag. V letošním ročníku se během dvoudenního zasedání o přízeň poroty složené z téměř padesátky renomovaných odborníků na design ucházelo 5400 produktů.

O SWARDMAN:

Swardman vznikl v roce 2013 a v ČR se zabývá kompletním vývojem, výrobou, prodejem a servisem vřetenových sekaček. První model sekačky Edwin dodal Swardman zákazníkům na jaře 2015 a v roce 2018 začal s prodejem Electer. Swardman působí prostřednictvím ve více než 20 státech po celém světě a má exkluzivní zastoupení v USA a Austrálii. Zakladatelem firmy je Tomáš Šena a investorem Petr Krogman.

Kontakt:

David Frodl