PORR modernizuje železniční trati v Horním Slezsku

Praha/Varšava/Vídeň 17. ledna 2019 (PROTEXT)

Podpis PKP PLK (zleva do prava): Edyta Swiatek (PKP PLK SA, zástupkyne reditele slezského regionu pro financní záležitosti), Bozena Kozmowska (PKP PLK SA, zástupkyne reditele slezského regionu pro projekty EU), Jakub Chelstowski (maršál slezského vojvodství), Jaroslaw Wieczorek (slezský vojvoda), Siegfried Wiendok (clen predstavenstva PORR S.A.), Arnold Bresch (clen predstavenstva, PKP PLK SA) & Jan Chmiel (reditel oddelení železnicních staveb PORR S.A., Proxy)

PORR modernizuje železniční trati v průmyslové oblasti v Horním Slezsku * Finanční objem zakázky cca. 60 mil. EUR

Společnost PORR obdržela od firmy PKP PLK S.A. zakázku na modernizaci jednoho úseku železniční tratě "Metropolitan Railway Beltway" v průmyslové zóně v Horním Slezsku (Górnośląski Okręg Przemysłowy). Stavební akce v hodnotě 60 mil. EUR (256,6 mil. PLN) je již šestým železničním projektem, který bude společnost PORR realizovat na jihu Polska. Celková hodnota všech šesti smluv spojených s polskou železniční infrastrukturou dosahuje celkové výše 350 mil. EUR. Projekt by měl být dokončen během 40 měsíců a bude realizován formou dodávky projektu i realizace.

"Velice nás těší, že se můžeme podílet na modernizaci železničních tratí v jižním Polsku. Naše nejnovější zakázka má velký význam pro celou metropolitní oblast průmyslové zóny v Horním Slezsku. Tato rekonstrukce bude přínosem pro celý region," sdělil Karl-Heinz Strauss, CEO společnosti PORR AG.

Práce, které má společnost PORR realizovat, sestávají z modernizace čtyřkilometrového úseku železniční tratě č. 132 z Bytomu do Zabrze Biskupic, z části tratě č. 147 až po Matějovice a rovněž z 15 kilometrového úseku tratě č. 180 z obce Dorota do Mysłowic-Brzezinky. Kromě toho bude PORR provádět modernizaci na třetí koleji nádraží Bytom Bobrek na trati č. 188.

Smlouva, kterou společnost PORR podepsala, zahrnuje jeden ze dvou úkolů, jež jsou součástí infrastrukturního projektu pod názvem "Práce na železničních tratích č. 132, 147, 161, 180, 188, 654, 655, 657 a 658 v úsecích Gliwice - Bytom, Chorzów Stary - Mysłowice a Dorota - Mysłowice-Brzezinka", na které společnost PKP PLK S.A. vypsala výběrové řízení.

Komplexní infrastrukturní projekt obsahuje jak realizaci tratě a trakčního vedení, tak i modernizaci inženýrských staveb, železničních přejezdů a kompletního řídícího a bezpečnostního systému spolu s telekomunikačním systémem. V návaznosti na prováděné práce bude celkově obnoveno 34 kilometrů kolejí, vyměněno 32 výhybek a opraveno nebo modernizováno 21 železničních přejezdů.

Údaje a fakta ve zkratce

Název projektu:Projekt a realizace stavebních prací na železniční trati č. 132 z Bytomu do Zabrze Biskupic, č. 147 až po Matějovice, č. 180 z Doroty do Mysłowic-Brzezinky a č. 188 na nádraží Bytom Bobrek
Objednatel:PKP PLK S. A.
Zhotovitel:PORR S. A.